14 oktober 2022

Terugblik STO LIVE: “De samenwerking met het praktijkonderwijs en het VSO”

De samenwerking met het praktijkonderwijs en het VSO

In de regio’s Sterk Techniek Nijmegen en Sterk Techniekonderwijs Apeldoorn en omgeving wordt er structureel samengewerkt met het praktijkonderwijs (PRO) en het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). In deze aflevering van STO-LIVE vertellen directeur Stephan Haukes en intern begeleider Ed Weltevrede van de VSO-school Aventurijn in Nijmegen over wat STO voor de Aventurijn-leerlingen betekent en op welke manier er bijgedragen wordt zodat de leerlingen een goede plek in de maatschappij kunnen innemen. Programmaleider Hildegonde Mostert van de regio Apeldoorn e.o. introduceert de verdiepingsmodules die samen met het praktijkonderwijs worden opgezet om leerlingen enthousiast te maken voor een vervolgstap.

In de aflevering komen concrete voorbeelden naar voren van o.a. VSO-leerlingen die meedoen aan de zeepkistenrace in Nijmegen, deelnemen aan reguliere keuzevakken van het vmbo en PRO-leerlingen die verdiepingsmodules volgen, waarvan drie leerlingen daarbij het NIL1-MAG-lascertificaat hebben behaald.

Ed Weltevrede sluit af met de boodschap dat VSO- en PRO-leerlingen niet ‘speciaal’ zijn. De leerlingen kunnen meedoen met het reguliere vmbo-onderwijs met wat extra ondersteuning. Hildegonde Mostert blijft het belang van de leerling centraal stellen en blijft doorwerken aan het beter vormgeven van leren buiten de school om de leerlingen context te bieden bij wat ze leren. Stefan Haukes vindt de samenwerking in Nijmegen en het over de eigen muren heen blijven kijken van groot belang. Hij is trots op de samenwerking en benoemt dat er fantastische activiteiten plaatsvinden. Geniet ervan en vier dat met elkaar!

Presentatie

  • Terugkijken webinars STO LIVE

    Een webinar in de serie STO LIVE gemist? U kunt ze allemaal nog terugkijken.

  • Volgen webinars STO LIVE

    Geïnteresseerd in komende webinars? Kijk dan in de agenda. U kunt zich al aanmelden.