Een 3D printer is een apparaat waarmee je iets kunt printen dat niet plat is, was de ontdekking van Daan tijdens het webinar Sterk Techniekonderwijs LIVE over de samenwerking PO – VO. Daan was een van de vier kinderen die gedurende het webinar in het CODA aan de slag was met het bouwen en programmeren van lego.
Vertegenwoordigers uit de regio’s Gorinchem en Altena en Apeldoorn e.o. vertelden hoe zij leerlingen van het PO proberen te interesseren voor techniek. Uiteraard doen ze dat in samenwerking met leerkrachten uit het basisonderwijs. Tijdens het webinar kwamen veel interessante suggesties en tips aan de orde, waarmee andere regio’s hun voordeel kunnen doen.
De regio Gorinchem / Altena heeft een enquête uitgezet onder de basisscholen in de regio om de behoefte op het gebied van Wetenschap en Technologie te peilen. De enquête en de resultaten zijn in te zien.
In het regeerakkoord van 2017 is afgesproken dat er structureel 100 miljoen per jaar beschikbaar komt voor het stimuleren van techniekonderwijs in de regio. Minister Slob heeft dit bij de kick-off van Sterk Techniekonderwijs nog een bevestigd: het gaat om structureel geld dat ook beschikbaar blijft na afloopt van de transitiefase, na 2023.
Door steeds maar om bevestiging te vragen of deze belofte echt wordt nagekomen wordt er twijfel gezaaid en kan de politiek op het idee worden gebracht terug te komen op de toezegging.
Het gaat om structureel geld! Dat ook na 2023 voor techniekonderwijs beschikbaar is! Lessen techniek op de basisschool kunnen dus ook in 2024, 2025 en de jaren daarna gegeven worden.
In het kader van het plan ‘Gelijke kansen’ zijn er doorstroomprogramma’s voor leerlingen in achterstandsituaties voor deze programma’s is subsidie beschikbaar. Deze subsidie is niet alleen voor techniek beschikbaar, maar om leerlingen die de capaciteiten hebben, maar door hun thuissituatie niet gestimuleerd worden, ‘bij te spijkeren’.
Meer informatie over deze subsidie
Supersaas is een online reserveringssysteem dat gratis beschikbaar is voor het inplannen van afspraken, zie https://supersaas.nl.
De 7 werelden van techniek is een model dat tot doel heeft leerlingen te interesseren voor techniek en technologie. Het laat leerlingen zien dat techniek overal is en sluit aan bij de drijfveren van leerlingen.
Bekijk filmpjeWetenschap en techniek is een verplicht onderdeel van het curriculum van de basisschool. In kerndoelen staat omschreven wat leerlingen moeten kennen en kunnen rond techniek. Deze kerndoelen zijn vrij ruim geformuleerd.
Op allerlei websites zijn voorbeelden te vinden van opdrachten in het kader van Wetenschap en techniek, een van de websites is https://www.wetenschapsknooppunten.nl/. Op deze site staan voorbeelden, formats, e-learning, handvatten onderzoekend leren enz. Op de website https://wetenschapentechnologieindeklas.nl/ vind je ook materiaal en meer informatie over de verschillende regionale W&T-netwerken.