11 maart 2021

Succesfactoren voor samenwerking met het PO

Sterk Techniekonderwijs LIVE: Samenwerking PO-VO

Een 3D printer is een apparaat waarmee je iets kunt printen dat niet plat is, was de ontdekking van Daan tijdens het webinar Sterk Techniekonderwijs LIVE over de samenwerking PO – VO. Daan was een van de vier kinderen die gedurende het webinar in het CODA aan de slag was met het bouwen en programmeren van lego.

Vertegenwoordigers uit de regio’s Gorinchem en Altena en Apeldoorn e.o. vertelden hoe zij leerlingen van het PO proberen te interesseren voor techniek. Uiteraard doen ze dat in samenwerking met leerkrachten uit het basisonderwijs. Tijdens het webinar kwamen veel interessante suggesties en tips aan de orde, waarmee andere regio’s hun voordeel kunnen doen.

De regio Gorinchem / Altena heeft een enquête uitgezet onder de basisscholen in de regio om de behoefte op het gebied van Wetenschap en Technologie te peilen. De enquête en de resultaten zijn in te zien.

Presentaties en webinar

Download de presentaties

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan een regio er voor zorgen dat lessen op de basisschool ook na het aflopen van de STO-plannen in 2023 gegeven kunnen worden?

  In het regeerakkoord van 2017 is afgesproken dat er structureel 100 miljoen per jaar beschikbaar komt voor het stimuleren van techniekonderwijs in de regio. Minister Slob heeft dit bij de kick-off van Sterk Techniekonderwijs nog een bevestigd: het gaat om structureel geld dat ook beschikbaar blijft na afloopt van de transitiefase, na 2023.
  Door steeds maar om bevestiging te vragen of deze belofte echt wordt nagekomen wordt er twijfel gezaaid en kan de politiek op het idee worden gebracht terug te komen op de toezegging.
  Het gaat om structureel geld! Dat ook na 2023 voor techniekonderwijs beschikbaar is! Lessen techniek op de basisschool kunnen dus ook in 2024, 2025 en de jaren daarna gegeven worden.

 • Tijdens het webinar wordt in de chat gewezen op € 1000,- per leerling po die beschikbaar zou zijn voor techniek. Hoe zit dit?

  In het kader van het plan ‘Gelijke kansen’ zijn er doorstroomprogramma’s voor leerlingen in achterstandsituaties voor deze programma’s is subsidie beschikbaar. Deze subsidie is niet alleen voor techniek beschikbaar, maar om leerlingen die de capaciteiten hebben, maar door hun thuissituatie niet gestimuleerd worden, ‘bij te spijkeren’.

  Meer informatie over deze subsidie

  Subsidie aanvragen
 • In Gorinchem wordt gebruik gemaakt van Supersaas voor de planning van gastlessen van het vo in het po. Wat is Supersaas?

  Supersaas is een online reserveringssysteem dat gratis beschikbaar is voor het inplannen van afspraken, zie https://supersaas.nl.

 • Tijdens het webinar kwamen de 7-werelden van techniek voorbij. Wat is dit en waar kan ik informatie vinden?

  De 7 werelden van techniek is een model dat tot doel heeft leerlingen te interesseren voor techniek en technologie. Het laat leerlingen zien dat techniek overal is en sluit aan bij de drijfveren van leerlingen.

  Gratis webinars

  Bekijk filmpje
 • Zijn er ergens opdrachten te vinden voor de basisschool die passen binnen het leergebied Wetenschap en techniek?

  Wetenschap en techniek is een verplicht onderdeel van het curriculum van de basisschool. In kerndoelen staat omschreven wat leerlingen moeten kennen en kunnen rond techniek. Deze kerndoelen zijn vrij ruim geformuleerd.
  Op allerlei websites zijn voorbeelden te vinden van opdrachten in het kader van Wetenschap en techniek, een van de websites is https://www.wetenschapsknooppunten.nl/. Op deze site staan voorbeelden, formats, e-learning, handvatten onderzoekend leren enz. Op de website https://wetenschapentechnologieindeklas.nl/ vind je ook materiaal  en meer informatie over de verschillende regionale W&T-netwerken.