Een voortgangsrapportage is geen verantwoording. In de voortgangsrapportage geven regio’s aan wat de stand van zaken is met betrekking tot Sterk Techniekonderwijs in de regio en wat de plannen zijn voor de komende periode. Dat doen ze aan de hand van een format. Het voorbeeld kunt u downloaden.
Format voortgangsrapportage STO (Pdf)
In september 2020 werd er een Webinar georganiseerd over de voortgangsrapportage. Tijdens het webinar was er ook aandacht voor het melden van wijzigingen en ‘corona’. Vooral de vraag: wat moet je doen als activiteiten door corona geen doorgang kunnen vinden’ houdt veel regio’s bezig.
Op basis van het Webinar zijn de veelgestelde vragen bijgewerkt. Nieuwe filters op onderwerp zijn ‘corona’, ‘melden van wijzigingen’ en ‘voortgangsrapportage’.
De voorwaarde in de subsidieregeling STO vmbo t.a.v. de cofinanciering van de projectpartners is hierin heel duidelijk. Uitsluitend de bijdrage van het bedrijfsleven kan worden ingezet als cofinanciering! Dus niet van de andere projectpartners (lees scholen). Het bedrijfsleven dat bijdraagt in de cofinanciering moet ook deelnemen als projectpartner binnen het samenwerkingsverband. Hierbij geldt dat de cofinanciering (minimaal 10%) ontvangen en/of gerealiseerd moet zijn binnen de projectperiode (2020-2023).
Ja, kosten van geleverde cofinanciering mogen meegenomen worden in de jaarrekening. Maar dit gebeurt toch al in de reguliere jaarrekeningsystematiek en mag in elk geval niet dubbel. Even uitgaande van geleverde cofinanciering in uren, dat komt het meest voor. De salariskosten van de medewerkers van een bedrijf komen al terug in de verlies- en winstrekening van een bedrijf. Dit is per definitie al het geval. Hierin zijn inbegrepen de salariskosten van de geleverde ureninzet t.b.v. STO. Een bedrijf mag niet nog eens een separate post ‘cofinanciering’ opvoeren in zijn jaarrekening. Dat zou dubbel op zijn, immers die medewerker zit al in de personele lasten van het bedrijf.
In de handreiking projectadministratie staat wat er onder cofinanciering verstaan wordt en worden voorbeelden gegeven.
Ja, u dient dit te melden in de voortgangrapportage. Let erop dat er geen overlap is van activiteiten (en subsidie). Dit is in het kader van de zogenaamde dubbele bekostiging. Maak voor u zelf helder welke kosten worden opgevoerd bij welke subsidieregeling.
Dit komt voort uit het feit dat het programma Sterk Techniekonderwijs een activiteitensubsidie voor een afgebakende subsidieperiode betreft en geen investeringssubsidie. Voorts schrijft de Comptabiliteitswet en de Kaderwet OCW subsidies als afgeleide daarvan voor, dat kosten van roerende zaken alleen op basis van afschrijving kunnen worden opgevoerd.