24 juni 2022

VHTO organiseert code events voor meisjes

VHTO organiseert code events voor meisjes

In het najaar organiseert de VHTO in samenwerking met Microsoft code events voor meisjes op vmbo-scholen. De focus ligt op Noord-Holland rondom regio Hoorn/Schagen/Medemblik/Alkmaar/Hollands Kroon. Deelname is gratis.

Waarom meedoen aan een code event?

  • Werken aan programmeervaardigheden
    Tijdens het code event wordt gewerkt aan digitale vaardigheden van meisjes en maken ze kennis met programmeren. Programmeervaardigheden zijn essentiële vaardigheden voor in de toekomst.
  • Verbeteren beroepsbeeld techniek/ICT onder meisjes
    Banen in techniek of IT past al vroeg in het leven van meisjes niet (meer) bij het toekomstbeeld dat ze van zichzelf hebben. Dat is zonde, want daardoor krijgen ze minder kansen om hun interesse in deze banen te ontdekken.
  • Het actief ontkrachten van stereotype ideeën over werken in techniek/IT en het geven van tegenvoorbeelden kunnen de interesse en het (keuze)gedrag van meisjes positief beïnvloeden. De ontmoeting met rolmodellen geeft een krachtige impuls aan het doorbreken van stereotiepe beelden van vrouwen in techniek.

Praktische informatie

Het code event wordt door VHTO georganiseerd, met financiering van Microsoft. Een trainer van VHTO geeft de les. Het vergt dus géén voorbereiding van een docent. Aan het code event doen enkel meisjes mee. Gemiddeld stromen er per jaar 4% meisjes in bij technische mbo-opleidingen. Dit percentage is zo laag, omdat veel meisjes op vroege leeftijd leren dat techniek/IT niet bij ze past. Om deze scheefgroei proberen recht te trekken, zijn deze code events gericht op enkel meisjes. De training duurt 2 uur en zal plaatsvinden in september, oktober of november van dit jaar.

Over VHTO

VHTO is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor gelijke kansen van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT.

Interesse?

Heeft u interesse om mee te doen? Of wilt u meer weten? Stuur dan een mail naar vink@vhto.nl.