Beleidsstukken die relevant zijn voor het programma Sterk Techniekonderwijs.
Taak, opdracht en samenstelling van de adviescommissie.
Digitale kaart met een overzicht van alle regio’s.
Regioportretten gemaakt in een landkaart met daarin regiospecifieke gegevens.
In deze tool vindt u de leerlingenaantallen per vestiging.
Op deze pagina vindt u facts & figures van alle arbeidsmarktregio’s.
Voor regio’s is kosteloos ondersteuning beschikbaar om te helpen bij het maken en het realiseren van de plannen.
Overzicht van ondersteuners.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan.
Bekijk alle webinaropnames in de serie STO LIVE.
Nieuws over het project Sterk Techniekonderwijs.
Interessant nieuws uit de 78 regio´s.
Agenda met bijeenkomsten over het project Sterk Techniekonderwijs.
Georganiseerde bijeenkomsten in de 78 regio´s.
Activiteiten van het project Sterk techniekonderwijs.
Een groep van zo’n dertig enthousiaste vmbo docenten Mobiliteit & Transport kreeg de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van Scania Production in Zwolle. Onder leiding van Matthieu van der Haar, ooit begonnen als monteur bij Scania en nu Representative Visites & Deliveries, werden de docenten ondergedompeld in de wereld van transportoplossingen en duurzame innovatie.
Scania is een Zweeds bedrijf, opgericht in 1891 en bouwde destijds fietsen. Daarna is het doorgegroeid naar de ontwikkeling van auto’s en trucks. In 1964 is de fabriek in Zwolle gebouwd, wat zorgde voor heel veel werkgelegenheid. Deze locatie is nu het belangrijkste productiecentrum van Europa. Sinds 2020 worden er ook elektrische trucks ontwikkeld. Van der Haar: “In dit bedrijf staan drie dingen centraal: rust, reinheid en regelmaat. Iedere 5 minuten rolt er een volledige truck van de band, wat leidt tot zo’n 210 trucks per dag.”
Scania, uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende leverancier van trucks en bussen, opende zijn deuren voor deze nieuwsgierige groep om de jarenlange ontwikkelingen van hun bedrijfsprocessen te delen. In het bedrijf staat lean werken centraal, waarbij er een cultuuromslag is geweest van klassiek naar dienend leiderschap. De klant staat centraal, de teams zijn crossfunctioneel, problemen tijdens het productieproces moeten te allen tijde gemeld worden zodat de organisatie ervan kan leren, successen worden gevierd en kennis gedeeld. Studenten krijgen bij Scania ook les over lean werken, zodat zij pro-actief kunnen meedraaien in het bedrijf.
Van der Haar vertelde hoe Scania, samen met partners en klanten, een duurzaam transportsysteem nastreeft dat gunstig is voor zowel het bedrijfsleven als het milieu. “Scania’s unieke modulaire productsysteem is een van onze grootste troeven en stelt ons in staat om flexibel in te spelen op de behoeften van onze klanten, terwijl we tegelijkertijd streven naar duurzame oplossingen”, aldus Van der Haar.
Na een inspirerende presentatie werden de docenten getrakteerd op een rondleiding door de fabriek, waarbij ze aan boord gingen van de bezoekerstrein. Ze kregen inzicht in de productieprocessen en zagen eerste hand hoe klantspecifieke aanpassingen aan trucks worden uitgevoerd in de nieuwe hal, die in september 2023 werd geopend. Het bezoek aan Scania Production in Zwolle was niet alleen educatief, maar ook inspirerend. De docenten gingen naar huis met nieuwe kennis en inzichten, klaar om hun leerlingen te inspireren met verhalen over innovatie, duurzaamheid en de manier van werken bij Scania.
Ook benieuwd naar de fabriek in Zwolle? Bekijk hier de bedrijfsfilm. Wil je een bezoek brengen aan de fabriek met een klas? Hier vind je meer informatie.
Er staat een team van ondersteuners klaar met verschillende expertises.
Bekijk de leerlingen per vestiging, leerlingstromen en arbeidsmarktinformatie.