25 mei 2023

Terugblik STO LIVE: innovatieve activiteiten

Innovatieve activiteiten

In het prachtige Techlab van SG de Overlaat in Waalwijk is de laatste STO LIVE van het schooljaar 22-23 gedraaid. Rond Let’s Play (gericht op het PO), Let’s Work (voor de samenwerking met bedrijven) en Let’s Go (voor de samenwerking met het mbo) geeft de Overlaat vorm aan innovatief techniekonderwijs.

Edwin Ploeg, docent van het programma Let’s Play, laat samen met leerlingen van het PO het gevarieerde programma voor leerlingen van de basisschool zien. Op deze manier maken leerlingen met een vmbo-advies alvast kennis met het vmbo en het techniekonderwijs dat wordt gegeven. Zo ontdekken ze hun interesses en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Leerlingen zijn erg enthousiast en sommigen stijgen zelfs enkele schoolniveaus.

Bastiaan van Dongen, docent PIE, geeft toelichting bij Let’s Work. Daarin wordt, door leerlingen uit de onderbouw, gewerkt aan opdrachten van het bedrijfsleven. SG de Overlaat heeft een groot netwerk aan bedrijven dat nog steeds groeit.

Voor leerlingen in de bovenbouw is Let’s Go ontwikkeld. Hierin maken ze alvast kennis met het mbo. Tom Verschuren vertelt dat o.a. met lintstages en opdrachten op de mbo-school leerlingen goed worden voorbereid op het mbo.

Directeur bovenbouw Susan Timmermans vertelt wat haar rol is in het innovatieve onderwijs van de Overlaat; denk mee met docenten, geef ruimte om dingen uit te proberen en creëer een team met enthousiaste docenten die niet vasthouden aan een 9-5 mentaliteit. Want werken met bedrijven vraagt om ook buiten typische werktijden beschikbaar te zijn.

Tijdens het webinar is een reportage te zien die gemaakt is op csg Bogerman in Sneek. Ook hier hebben ze allemaal erg interessante projecten die leerlingen enthousiaster maakt over techniek. Zo wordt er gewerkt aan een roze knikkerbaan in de vorm van de watertoren in Sneek en hebben leerlingen vissersbootjes gemaakt.

Bekijk het webinar

 • Aanwezigen

  • Edwin Ploeg, docent van het programma Let’s Play SG de Overlaat Waalwijk
  • Bastiaan van Dongen, docent PIE SG de Overlaat Waalwijk
  • Tom Verschuren, SG de Overlaat Waalwijk
  • Susan Timmermans, directeur SG de Overlaat Waalwijk
 • Terugkijken webinars STO LIVE

  Een webinar in de serie STO LIVE gemist? U kunt ze allemaal nog terugkijken.

 • Volgen webinars STO LIVE

  Geïnteresseerd in komende webinars? Kijk dan in de agenda. U kunt zich al aanmelden.