Beleidsstukken die relevant zijn voor het programma Sterk Techniekonderwijs.
Taak, opdracht en samenstelling van de adviescommissie.
Digitale kaart met een overzicht van alle regio’s.
Regioportretten gemaakt in een landkaart met daarin regiospecifieke gegevens.
In deze tool vindt u de leerlingenaantallen per vestiging.
Op deze pagina vindt u facts & figures van alle arbeidsmarktregio’s.
Voor regio’s is kosteloos ondersteuning beschikbaar om te helpen bij het maken en het realiseren van de plannen.
Overzicht van ondersteuners.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan.
Bekijk alle webinaropnames in de serie STO LIVE.
Nieuws over het project Sterk Techniekonderwijs.
Interessant nieuws uit de 78 regio´s.
Agenda met bijeenkomsten over het project Sterk Techniekonderwijs.
Georganiseerde bijeenkomsten in de 78 regio´s.
Activiteiten van het project Sterk techniekonderwijs.
Innovaties voor een groene toekomst
Welke duurzame innovaties worden er op het gebied van produceren, installeren en energie allemaal ontwikkeld? Op donderdagmiddag 14 november 2024 kregen 45 PIE-docenten vanuit het hele land een tipje van de sluier opgelicht over de nieuwste technische innovaties op The Green Village van de TU Delft Campus.
De middag startte met een welkom in het co-creation centre. Hier kregen de docenten eerst meer uitleg over het terrein. Op het terrein, waar vroeger de faculteit bouwkunde gevestigd was, is in 2014 The Green Village ontwikkeld als een fieldlab voor innovatieve ideeën met een focus op de gebouwde omgeving. Uniek voor deze fieldlab is dat het “dorp”, in tegenstelling tot andere fieldslabs in Nederland, zo’n 13 inwoners heeft. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld duurzame energie innovaties in een echte leefomgeving getest worden. Het terrein heeft een regelluwe status, zodat er innovaties kunnen worden getest buiten de wetgeving om. The Green Village kent drie focusgebieden: klimaatadaptie, duurzaam bouwen en innoveren, en de energietransitie.
Deze twee laatste focusgebieden kwamen samen in het eerste experiment dat werd gepresenteerd en tevens het gebouw waar we ons in bevonden: het Acapulco Co-Creation Centre. Gebouwen verbruiken een hoop energie en daarnaast hebben we in Nederland te maken met netcongestie. Daarom ontwikkelden de faculteit Bouwkunde in samenwerking met verschillende partners dit gebouw waar nieuwe ontwerptools voor warmte en koude voorziening worden toegepast. Zo wordt er gebruik gemaakt van een thermische PCM-waterbuffer, een warmtepomp met bronnen als bodemwarmte en oppervlaktewater en voorspellende AI regeltechniek. De grootste uitdaging van het project is nu: hoe kan er nog meer energie bespaard worden, en tegelijkertijd het klimaat in de ruimte aangenaam blijven? Hiervoor worden nog steeds verschillende onderzoeken uitgevoerd.
Na deze interessante lezing was het tijd om de benen te strekken tijdens een rondleiding over het terrein van The Green Village. Op The Green Village worden wel meer dan 100 experimenten uitgevoerd. Zo bekeken we een het HittePlein, waar verkoeling in stedelijke gebieden wordt onderzocht door middel van verschillende soorten groen en bestrating. In de Waterstraat werden verschillende soorten bestrating getest om regenwater beter op te nemen en af te voeren. Hierna bekeken we een experiment die de combinatie van zonnepanelen en groendaken mogelijk maakt door het gebruik van zware groendaktegels. Ook de gebruikerservaring van de innovatieve oplaadtegels van TILER die inductief verschillende soorten e-bikes en e-scooters kunnen opladen, worden hier getest. Een docente zag voor deze oplaadtegels ook mogelijkheden op school: “Eigenlijk is het wel supercool om dit op het schoolplein te maken toch?”. De rondleiding werd afgesloten bij de bidirectionele laadpalen, waarmee stroom van de batterij teruggestuurd wordt naar het net om daarmee andere voertuigen op te laden.
Na de rondleiding sloten we binnen af met een presentatie van DC opportunities. Momenteel wordt voor de transportatie van energie nog veel AC (wisselstroom) gebruikt, terwijl DC (gelijkstroom) wel in elk proces plaatsvindt. Er worden veel converters gebruikt (AC naar DC om te zetten en andersom), en dit is eigenlijk zonde. Daarnaast is het gebruik van enkel DC ook een manier om netcongestie te verminderen. Het gebruik van enkel DC wordt al op steeds meer plekken toegepast en zal in de toekomst ook belangrijker worden. Daarom wordt er de aankomende jaren vanuit Europese Commissie ook lesmateriaal ontwikkeld om leerlingen hiermee kennis te laten maken en in op te leiden.
Het bezoek aan The Green Village was een inspirerende en leerzame middag. Techniek is de toekomst, dat maakte dit inspiratiebezoek weer eens extra duidelijk!
Benieuwd naar The Green Village of een bezoek met de klas inplannen? Bekijk hier de website
Meer informatie over de projecten? Bekijk hier de presentaties terug
Er staat een team van ondersteuners klaar met verschillende expertises.
Bekijk de leerlingen per vestiging, leerlingstromen en arbeidsmarktinformatie.