03 juli 2023

Docenten on tour

Sfeerverslag: een dag vol inspiratie in de woningfabriek en het Biosintrum

Op de vroege ochtend in Heerenveen werden op 22 juni BWI-docenten vanuit zeven provinciën ontvangen in het Fijn Wonen Centrum van Van Wijnen. De eerste docenten on tour van Sterk Techniekonderwijs startte met een interessante presentatie van Danny Buma, manager Learning & Development. Hij nam ons mee in het ontstaan van de grootste en innovatiefste woningfabriek van Europa, waarin sneller, goedkoper en schoner woningen geproduceerd worden.


In de presentatie gaf Buma aan dat ‘’De vraag naar woningen in Nederland groot is, omdat het aanbod van beschikbare en betaalbare woningen ver achterblijft. Daarbij zijn grondstoffen flink duurder geworden en is de impact van de vergrijzing groot’’. Dit zorgde ervoor dat Van Wijnen op zoek is gegaan naar mogelijkheden om niet alleen sneller en goedkoper te bouwen, maar ook vooral beter, foutloos en met minder impact op milieu en omgeving.

‘’Als verschillende auto’s op hetzelfde platform gebouwd worden, waarom doen we dat dan niet met woningen?’’

De oplossing werd gevonden in geautomatiseerd en gerobotiseerd prefab bouwen. Op die manier is Van Wijnen in staat om in de toekomst meer woningen met minder arbeid en materiaal te realiseren. In de toekomst bouwt de fabriek 4.000 woningen per jaar. Dat zijn maar liefst 20 woningen per dag!

Van Wijnen geeft aan dat anders bouwen ook vraagt om een nieuwe werkwijze met geactualiseerde opleidingen en kwalificaties. Daarbij zoekt het bedrijf de komende jaren mechatronica-professionals en procesoperators, maar er is en blijft een afbouw-team nodig om de woningen af te bouwen. In de presentatie wordt ook de integratie van vakgebieden benoemd. ‘Bouw en installatietechniek kun je niet meer los aanvliegen’, geeft Van Wijnen aan.

Na de interessante presentatie en start van de dag mochten we onder enthousiaste leiding van Jeroen van Keulen, relatiemanager Van Wijnen, een kijkje nemen in de unieke woningfabriek en zagen daar hoe in dit volautomatisch gerobotiseerde proces modules van woningen worden gemaakt. Er mochten geen foto’s gemaakt worden in de fabriek, vanwege de revolutionaire technieken, maar het onderstaande filmpje geeft een beeld van de fabriek.

Vol met indrukken vanuit de fabriek vertrokken we vervolgens naar het Biosintrum in Oosterwolde. Het Biosintrum ligt centraal in het noorden in het kloppende hart van de biobased economy. Na een heerlijke lunch verzamelden we in de collegezaal om een toelichting te krijgen op het ontstaan van het kennis- en congrescentrum dat voor meer dan 80% uit biobased materialen bestaat. Daarmee is het een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Zo is er in de muren gebruik gemaakt van isolatie bestaande uit gerecyclede spijkerbroeken, hennepblokken en olifantsgras als bindmiddel voor beton en in de vloer. In het Biosintrum kunnen leerlingen en kinderen ervaren wat biobased materialen zijn en op welke manier biobased gebouwd kan worden.

Gezamenlijk bespraken de docenten vervolgens hoe de innovaties die ze gezien hadden in het onderwijs toegepast kunnen worden. Daarbij werd aangegeven dat docenten beter in aanraking kunnen komen met nieuwe innovaties en dat in samenwerking met bedrijven een snellere doorontwikkeling mogelijk is in de vorm van bijvoorbeeld keuzevakken voor leerlingen. Dat vraagt volgens de aanwezige docenten om de juiste kennis, mindset en tijd. Daarbij werd gezegd dat projectmatig werken, samen met Bouwers als van Wijnen, erg helpt.

De docenten gaven na afloop van de tour aan dat het bezoek aan de woningfabriek Van Wijnen en het Biosintrum leerzaam, inspirerend en indrukwekkend was. We hebben met de tour een kijkje kunnen nemen in de toekomst, die nu al plaats vindt.

Speciale dank aan Van Wijnen voor de tour door de woningfabriek, het Biosintrum voor het kijkje in een van de meest innovatieve gebouwen in Europa, Platform BWI voor de ondersteuning en Bouwend Nederland voor het mede organiseren en de goede samenwerking! Er wordt zeker een volgende docenten on tour vanuit Sterk Techniekonderwijs georganiseerd.