De regionale programmamanagers en ondersteuners hebben donderdag 24 juni het schooljaar afgesloten met een inzoommoment. Via Zoom spraken mensen met elkaar onder het genot van het koffie- en theemoment dat alle deelnemers vooraf ontvangen hadden. Aan het eind van de bijeenkomst werd de winnaar van de Spotlightprijs bekend gemaakt: Annewieke Baank was met haar team uit de regio Gouda de grote winnaar.
Jan van Nierop opende de bijeenkomst die de afsluiting vormt van een vreemd coronajaar. Hij was trots op het feit dat uit onderzoek van NRO blijkt dat STO op stoom komt en een succes aan het worden is. De samenwerking in de regio wordt steeds succesvoller!
Door corona konden afgelopen schooljaar activiteiten zoals stages school- en bedrijfsbezoeken niet doorgaan, maar regio’s zijn op zoek gegaan naar alternatieven als virtuele rondleidingen in bedrijven en techhubs op heel veel verschillen de plaatsen. En ook het landelijke project heeft naar alternatieven gezocht met veel digitale overleggen, digitale trainingen en zeven webinars.
Naast zaken die niet door konden gaan zijn veel activiteiten ook wel gerealiseerd. STO leeft binnen de scholen, in de regio’s en in het land en andere sectoren zijn jaloers op hetgeen in de sector Techniek de afgelopen anderhalf jaar is gerealiseerd. Dit is gedaan met de inzet van velen. Jan van Nierop feliciteerde de deelnemers daarmee.
Tijdens de bijeenkomst bevestigde Jan van Nierop nog eens dat minister Slob gezegd heeft dat STO-geld vanaf 1 januari 2024 structureel geld is. Een brief waarin dit staat gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Hoe het geld vanaf 2024 precies ingezet gaat worden is nog niet bekend. Hierover zal in 2022 duidelijkheid komen.
Aan het eind van de bijeenkomst maakte Yorrick van Bree bekend wie de winnaar is van de Spotlightprijs. 25 heel verschillende inzendingen dongen mee naar een dronepakket en een dronetraining voor het team.
De 25 inzendingen hebben een aantal zaken gemeen, ze richten zich op:
De begeleidingscommissie was gevraagd de inzendingen te beoordelen en de winnaar te kiezen. Deze jury was onder de indruk van de inzendingen en complimenteerde alle inzenders met hun activiteit. Alle regio’s kunnen zich door de inzendingen laten inspireren, aldus de jury.
Als winnaar kwam Precious Plastic uit Gouda uit de bus. Dit project recyclet plastic en is een samenwerkingsverband tussen hbo, mbo en vmbo in de regio.
Mbo studenten Technicus Engineering (Smart Technology) gaan zelf een plastic shredder bouwen en een werkplaats voor plastic recycling opstarten in Gouda. Zij willen dit idee in samenwerking met vmbo scholen in de stad verder verspreiden. Middels een handleiding en workshops aan meerdere vmbo scholen in Gouda leren vmbo-leerlingen hun eigen plastics shredder te bouwen. Hierdoor komt er op elke vmbo-school in Gouda een shredder te staan, deze scholen gaan hiermee kennis ontwikkelen en basisschool workshops geven. Iedere school in Gouda kan hierdoor potentieel inzamelpunt van plastic afval worden. Hierdoor wordt kennis verspreid over duurzaamheid en hergebruik van materialen en wordt er massaal plastic afval ingezameld in de stad.
Studenten HBO Bedrijfskunde gaan een business case ontwikkelen en een bedrijfsconcept opstellen om van Precious Plastic Gouda een start-up onderneming te maken.
Met dank aan de samenwerking met de projectgroep Duurzaamheid Gouda wordt deze activiteit onderdeel van de geplande duurzame markt in mei / juni 2022 op GoudAsfalt in het kader van het 750 jarig bestaan van Gouda. Naast ruimte voor verkoopkraampjes moet er ook ruimte zijn voor een informatiemarkt, demo’s, ambachten, workshops en theater. Studenten Technicus Engineering gaan hier workshops geven over o.a. 3d printen en Precious Plastics.
Dit was niet gelukt zonder…
Wesley van der Velde, Docent Smart Technology / Mechatronica bij mboRijnland Gouda.
“Slimme toepassingen en duurzaamheid combineren is de toekomst. Deze combinatie wil ik graag laten inzien door leerlingen van PO-VO-MBO-HBO. Voor dit project gaat het specifiek over decentralisering en eigen verantwoordelijkheid nemen als burger. Als we dit over alle niveaus kunnen laten beleven is dat een mooie basis voor toekomstige oplossingen.”