Beleidsstukken die relevant zijn voor het programma Sterk Techniekonderwijs.
Samenstelling commissie en meer informatie over de leden.
Digitale kaart met een overzicht van alle regio´s.
Regioportretten gemaakt in een landkaart met daarin regiospecifieke gegevens.
In deze tool vindt u de precieze leerlingenaantallen per vestiging.
Op deze pagina vindt u facts & figures van alle arbeidsmarktregio’s.
Voor regio’s is kosteloos ondersteuning beschikbaar om te helpen bij het maken en het realiseren van de plannen.
Overzicht van ondersteuners/coaches.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan.
Bekijk alle webinaropnames in de serie STO LIVE.
Nieuws over het project Sterk Techniekonderwijs.
Interessant nieuws uit de 78 regio´s.
Agenda met bijeenkomsten over het project Sterk Techniekonderwijs.
Georganiseerde bijeenkomsten in de 78 regio´s.
Activiteiten van het project Sterk techniekonderwijs.
Sterk Techniek Onderwijs is in ontwikkeling! Op dit moment staan de STO-projecten voor de opgave om voor oktober 2024 een nieuw plan van aanpak te schrijven. Een niet-weg-te-denken onderdeel van dit plan is loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB). We willen dat leerlingen door loopbaanontwikkeling (LOB) meer beeld van zichzelf krijgen, van opleidingen en beroepen en dat ze steeds beter weten wat bij hen past. We willen dat jongeren op het vmbo al rond het dertiende, veertiende levensjaar een weloverwogen profielkeuze kunnen maken en twee jaar later voor het vervolgonderwijs. Leren kiezen is dus wel noodzaak.
Leerlingen doen door de STO-programma’s belangrijke ervaringen op in de praktijk. Nu weten we uit onderzoek dat deze ervaringen effectiever zijn als het doel duidelijk is voor de leerlingen, als er een goede voorbereiding aan vooraf gaat en de ervaring wordt nabesproken in de klas of individueel met de leerling. Door het opdoen van deze ervaringen, hierop te reflecteren en hun netwerk in te zetten versterken de leerlingen hun loopbaancompetenties (kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, netwerken, werkexploratie en loopbaansturing) en zijn steeds beter in staat om een weloverwogen loopbaankeuze te maken.
Het Expertisepunt LOB kan meedenken bij het ontwikkelen van de plannen voor de periode 2025-2029. De regiocontactpersonen kennen de tools voor meer samenhang in het LOB-beleid en het LOB-programma van de scholen en zijn op de hoogte van de ontwikkelde materialen. Ze weten hoe scholen een doorgaande samenhangende LOB-leerlijn kunnen ontwikkelen waarin de techniekactiviteiten zijn geïntegreerd. Je kunt er als school, of als STO-project ook voor kiezen om één van de inspiratiesessies te volgen (of aan te vragen).
Voor inspiratie, opdrachten, online modules en contact met de regiocontactpersonen kijk op de website. Alle dienstverlening is kosteloos voor de scholen.
Er staat een team van ondersteuners klaar met verschillende expertises.
Bekijk de leerlingen per vestiging, leerlingstromen en arbeidsmarktinformatie.