06 maart 2022

Leerlingen opleiden tot echte allrounders in de metaal

Leerlingen opleiden tot echte allrounders in de metaal

Op CSG Groene Hart in Alphen aan den Rijn kunnen vmbo-leerlingen na de derde klas doorstromen naar de geïntegreerde leerroute ‘Constructiewerker’. Ze halen dan in twee jaar hun mbo-2 diploma. Deze leerroute ging dit schooljaar van start. Hoe zijn tot dusver de ervaringen van docenten, leerlingen en bedrijven? In dit drieluik komt eerst techniekdocent Sjaak Okker aan het woord. Hij vertelt hoe deze leerroute tot stand kwam en waarom metaalbewerking zo’n populair vak is onder de vmbo-leerlingen op CSG Groene Hart.

Daarnaast nemen we een kijkje bij twee stagebedrijven: Hoogenboom Staal en C. van ’t Riet Zuiveltechnologie. Hoe brengen de praktijkbegeleiders op die bedrijven de leerlingen vakkennis en enthousiasme voor de metaal bij? Natuurlijk komen ook de leerlingen van de geïntegreerde route Constructiewerker zélf aan het woord. Zij kozen heel bewust voor dit traject. “Je werkt meer met je handen, én je bent sneller klaar met je opleiding!”

Image

Techniekdocent Sjaak Okker over de nieuwe leerroute

Metaaltechniek is een razend populair vak op het Groene Hart NXT. Logisch dus dat er voor de geïntegreerde route in samenwerking met mboRijnland ook in de richting metaal werd gezocht. Leerlingen kunnen nu na de derde klas van het vmbo doorstromen naar de route ‘Constructiewerker’, en halen dan in twee jaar hun mbo-2 diploma. Techniekdocent Sjaak Okker begeleidt het project.

Image

Het stagebedrijf: Hoogenboom Staal in Nieuwveen

Hoogenboom Staal in Nieuwveen richtte twee stageplekken in voor leerlingen van de doorlopende leerroute Constructiewerker. “Deze leerroute is voor ons ook nieuw, maar we staan altijd open voor dit soort projecten”, zeggen Ton en Annet Hoogenboom. Hun doel: de jongens opleiden tot echte allrounders, met een stevige basis én een diploma, zodat ze verder kunnen in de metaal.

Image

Ervaring opdoen gaat het beste in een echte praktijksituatie

Tiësto van Selm, die dit jaar begon met de doorlopende leerroute Constructiewerker, loopt stage bij C. van ’t Riet Zuiveltechnologie in Nieuwkoop. Productiemanager Paul Veenbrink begeleidt de stagiairs: “Op school leren ze de basis, daarna moeten ze meters maken om beter te worden en het werk echt goed onder de knie te krijgen.”