De Framinggids 2021: Vastgeroest

location-on-map Alle provincies
Beeldvorming en framing Beeldvorming en framing
Handreikingen en tools Handreikingen en tools

Met Vastgeroest wordt communicatie aantrekkelijker, duidelijker en overtuigender

We kennen allemaal de ingesleten denkbeelden en stigma’s die bestaan rond het woord techniek. Zinnen als: ‘Techniek is alleen voor jongens’, ‘van techniek krijg je vieze handen’ en bijvoorbeeld: ‘als je niet slim bent, moet je maar in de techniek gaan werken’. Deze vastgeroeste denkwijzen worden frames genoemd.

De Sterk Techniekonderwijs-regio’s Noordwest Veluwe, Zwolle en Kampen vonden het hoog tijd dat deze vastgeroeste frames ontkracht en herdefinieert worden om bij te dragen aan een betere en eerlijke beeldvorming rond techniek. Samen sloegen ze de handen ineen en ontwikkelden met framingexperts van Bureau Taalstrategie de framinggids 2021: Vastgeroest.

Vastgeroest biedt inzicht in wat framing precies is en wat de kracht van een juiste framing kan zijn. Door je bewust te zijn van welke frames er bestaan, kunnen die ingezet worden om een betere beeldvorming te bieden met als gevolg het beter overbrengen van enthousiasme, urgentie en noodzaak op leerlingen.

De eerste 29 pagina’s zijn te bekijken in het onderstaande inkijkexemplaar:

Succesvol framen

De gids is gemaakt op basis van verdiepend onderzoek naar bestaande beeldvorming rond techniek met behulp van focusgroepen van (vmbo-)leerlingen. Daarnaast is gebruik gemaakt van de kennis en input van onderwijsprofessionals en ondernemers uit de regio’s Noordwest Veluwe, Zwolle en Kampen. Naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten biedt de gids juist handvatten om zelf aan de slag te gaan en succesvol te framen in voorlichting, werving en andere vormen van communicatie. De gids is onderdeel van de toolkit waar ook de Framegame en de deurposter (praatplaat) onder vallen. Deze twee onderdelen bieden goede handvatten bij gesprekken over beeldvorming en professionaliseren.

Wilt u zelf een exemplaar van Vastgeroest ontvangen om te lezen op school of om binnen uw onderneming aan de slag te gaan? Of wilt u zelf aan de slag met de Framegame en een poster ophangen? Vraag dan een exemplaar aan bij de projectcoördinator Arjen Hendriks van Sterk Techniekonderwijs Kampen.

Wilt u meer weten over het gedane onderzoek en hoe framing het kiezen voor techniek kan beïnvloeden? Bekijk dan opnieuw STO LIVE van 1 december waarin Michèl van der Feen, programmamanager van STO Noordwest Veluwe en Jolijn Mes van Bureau Taalstrategie het onderzoek presenteerden.

Vraag een exemplaar aan

Bekijk meer inspiratievoorbeelden