03 juni 2019

Moeder/dochterdag bij (opleidings)bedrijf: een formule voor succes!

Kennismaken met een toekomst in de techniek

Op woensdag 15 mei jl. is er vanuit de TechNetkring Meppel / Steenwijk in samenwerking met de STO-regio en Bouwmensen in Ruinen een interactieve middag georganiseerd voor vmbo-leerlingen uit klas 1 en 2. Het doel? Meiden én hun moeders tijdens een doe- en beleefmiddag kennis laten maken met (een toekomst in) de techniek. “Twee jaar geleden in groep zeven ben ik een keer met iemand mee geweest naar een technisch bedrijf. Toen dacht ik, dit is wat ik wil: interieurontwerp en bouw.” – Inge, leerling klas 1 van Stad & Esch.

Het programma

Veertig moeders en dochters werden op de locatie van Bouwmensen verwelkomd voor een gevarieerd programma. De dag begon met een high tea, waarna er in carrousel een rondje werd gemaakt langs twee rolmodellen en een docent techniek van het vmbo. Tineke de Leeuw, in opleiding tot International Welding Specialist, vertelde hoe ze uiteindelijk vanuit de kinderopvang terecht is gekomen in de techniek: “Toen ik 16 was durfde ik eigenlijk niet voor techniek te kiezen, terwijl ik dat wel wilde – bang dat ik het niet zou kunnen en spannend tussen de mannen.. Uiteindelijk heb ik toch mijn passie gevolgd en de stap gezet”. Merel Blaauw, oud-leerling van een school uit de buurt (Stad & Esch) en haar moeder die voor de gelegenheid ook mee was, kregen veel vragen van de leerlingen en hun moeders. Momenteel studeert Merel met veel plezier elektrotechniek aan het Deltion College, maar haar toekomstige beroep laat ze nog even open: “er is zo ontzettend veel mogelijk als je een opleiding in de techniek kiest”. Marc Faassen, docent techniek, legde uit wat er te kiezen is binnen de vmbo-profielen van de deelnemende scholen en inspireerde de moeders met een aantal korte filmpjes.

Als afsluiting volgden de meiden en hun moeders onder leiding van de mensen van het opleidingsbedrijf een praktijkles, waarbij zij in tweetallen een serveertray in elkaar leerden zetten. Er werd gezaagd, gemeten, geverfd en geboord. Tom Kloosterman van Bouwmensen Ruinen is blij met deze dag: “Meisjes kiezen toch liever niet voor de bouw. Het heeft een imago van mannen met grote handen. Maar dat is niet zo. En dus moet je laten zien wat er mogelijk is en laten zien dat de dames net zo hard nodig zijn – misschien nog wel harder – dan de heren”.

Groot enthousiasme bij moeders

Er was meer dan genoeg animo voor de middag. Moeders zagen de oproep in de nieuwsbrief van hun school en waren geïnteresseerd omdat zijzelf of hun partner een technische achtergrond hebben. Andere moeders gaven zichzelf en hun kind op omdat zij zien dat hun dochter techniek en technologie leuk vindt. Dat de moeders erbij betrokken werden vonden zij zelf een groot succes: “leuk om zoiets met je dochter te kunnen doen”, “ik wist niet dat techniek zo breed was”, “jammer dat dit nog niet bestond toen mijn oudste een keuze moest maken” waren enkele reacties. Volgens Tom Kloosterman hebben moeders de meeste invloed op hun kinderen bij het kiezen van een opleiding. “Daarom willen we óók hen laten zien wat we doen.”

Vanuit alle perspectieven wordt teruggekeken op een zeer geslaagde middag! Bouwmensen noemde het al: meer van dit soort middagen!

Meer weten? Petra Lambert, regiocoördinator Jet-Net & TechNet kan meer informatie geven over de organisatie van deze middag. Zij is te bereiken via p.lambert@ptvt.nl of 06 23 17 20 99.