Sterk Techniekonderwijs is een ‘must’ voor de metaalsector

location-on-map Utrecht
Samenwerking met bedrijven Samenwerking met bedrijven
Expert-interview Expert-interview

Doe mee

Florigo uit Woerden is één van de bedrijven die meedoet aan Sterk Techniekonderwijs. Tijdens een bezoek noemde Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen Sterk Techniekonderwijs ‘een must’. “Complimenten aan alle bedrijven die al meedoen, want jonge vakmensen hebben we heel hard nodig in Nederland. En aan de bedrijven die nog moeten aanhaken: doe mee. Wil je oogsten, dan moet je zaaien. En dat doen we met Sterk Techniekonderwijs.”

Goed opgeleide vakmensen

Miranda van Dongen, Hoofd HR van Florigo, denkt dat de samenwerking tussen scholen en bedrijven alleen maar winst oplevert. “We merken nu al dat de lijntjes met de scholen korter zijn. Scholen en bedrijven hebben elkaar nodig. Wij kunnen scholen helpen met het up-to-date houden van het curriculum, zodat technische bedrijven straks beschikken over voldoende goed opgeleide vakmensen.”

Met Sterk Techniekonderwijs wil het kabinet het technisch vmbo versterken door samenwerking in de regio. Afgelopen jaar konden scholen en bedrijven samen hun (regionale) plannen indienen om subsidie te verkrijgen. Bij het realiseren van de vmbo techniekplannen wordt 10% cofinanciering van het bedrijfsleven gevraagd. Ook de bij ondernemersorganisatie Koninklijke Metaalunie aangesloten bedrijven leveren hieraan een flinke bijdrage. Daarnaast heeft de Metaalunie samen met MKB-metaal opleidingsfonds OOM een ondersteuningspakket, de CoFi-Kit Metaal samengesteld voor vmbo-techniekscholen. De onderdelen van de CoFi-kit vertegenwoordigen een financiële waarde.

Bekijk ook andere inspiratievoorbeelden