Verspaners van de toekomst

“Ik vind uit een boek leren niet leuk, daarom ga ik volgend jaar BBL doen. CNC spreekt me aan omdat ik werken met machines heel leuk vind”, vertelt de 15-jarige Nick Smeets uit Dommelen. Hij doet dit jaar eindexamen en wil daarna graag een mbo-opleiding voor CNC of 3D-tekenen volgen. Nick is een van de leerlingen van Were Di die een halve dag op bezoek gingen bij particuliere opleider STODT in Best.

“We leerden wat het nulpunt was en mochten een CNC-machine programmeren met een Heidenhain toetsenbord en overzetten naar de machine om van een blokje een telefoonhouder te maken. Ik vond het wel een keer interessant om met zo’n computer dat programma erin te zetten. Het viel me op dat het heel schoon en opgeruimd is. Op school ligt alles meer door elkaar, omdat daar alle vakken bij elkaar zitten. En nu zagen we ook hoe een hele werkplaats met alleen CNC eruit ziet.”

Axel Nijhuis, docent PIE (Produceren, Installeren en Energie) bij Were Di: “PIE kun je zien als een hele lang gang met veel deuren waarbij je alles maar even kort aantikt. Daarom is het goed voor de leerlingen om te zien wat ze met zo’n opleiding kunnen doen na een vervolgopleiding. Deze doelgroep maakt echt de keuze voor later.” Nick: “Er zijn op school zoveel vakken dat de jaren die we ervoor hebben, eigenlijk te kort zijn.”

De wereld

Albert van der Velde van STODT leidde de leerlingen rond. “Zulke jonge mensen zien we normaal gesproken niet zoveel, we hebben leerlingen vanaf 18 jaar of een enkele keer 17, maar Axel vroeg ons zijn leerlingen te laten zien en ervaren wat verspaning is. Daar stonden we wel voor open, want het zou voor ons nog wel eens een vijver kunnen zijn waar we eigenlijk nog niet in vissen. Bedrijven zoeken op dit moment de wereld aan verspaners en frezers. Voor de leerlingen is het een mooie manier om te kijken of verspanen bij hen past.”

STODT is een particuliere opleider op BBL3 en 4 niveau gespecialiseerd in draaien, frezen en meettechniek. Alle docenten hebben jarenlange ervaring op de werkvloer. Albert: “We sluiten erg aan bij de stand van techniek van bedrijven en luisteren nauwgezet naar het verlangen bij bedrijven. Als kleine opleiding kunnen we snel schakelen en inspelen op de behoeftes.”

Openbaring

Sommige jongens zagen door het bezoek in dat verspaning niks voor hen is. Albert: “Maar we kregen ook te maken met jongeren die het juist interessanter vonden dan ze dachten. Die zeiden: ‘Goh, ik dacht dat je smerig werd.’ Ik heb ze uitgelegd dat Max Verstappen geen kampioen wordt zonder de gedraaide en freesde delen. Dat geeft ze een beeld van waar de onderdelen die gemaakt worden inzitten. Dat was voor sommigen echt een openbaring. Ik hoop dat het aanslaat, wij willen graag bijdragen aan een goede beeldvorming van de verspaning. Je ziet vaak foto’s van de metaalsector met mannen in een overall met een gele helm die metaal slijpen waar de vonken vanaf spatten. Daar moeten we vanaf.”

Apachehelikopter

Axel: “Bij STODT leiden ze op tot precisieverspaners, iets waar in deze regio een ontzettend goede toekomst in zit. Zo’n machine ziet er best imposant uit, als een soort Apacheheliktopter. Dat is een mooi ding, maar ik zeg altijd: ‘Wacht maar tot je er mee leert vliegen’. Wij vinden het belangrijk onze leerlingen af en toe te leren vliegen.” Albert: Het is ons heel goed bevallen om nu eens 15,16-jarigen over de vloer te hebben. Ze zijn heel leuk om mee te werken. Ik hoop dat het aanslaat. Ik zou het heel leuk vinden om deze leerlingen te begeleiden in een stukje scholing. Het toekomstbeeld voor deze groep ziet er heel positief uit. Bedrijven staan om ze te springen dus die investeren graag in scholing en qua salaris zit je ook aan de bovenkant.”