Het onderwijs op het Summa College sluit naadloos aan bij het onderwijs op de middelbare scholen in Zuidoost-Brabant, en dat willen ze meer zichtbaar maken. Pieter: “Dat we midden tussen de bedrijven zitten is onze grote kracht. In een tijd van krimp, lukt het ons ook best goed om leerlingen te trekken.” Patrick: “De STO-scholen in deze regio zijn de grootste toeleveranciers. Maar er valt zeker nog winst te behalen door meer bekendheid te geven aan bijvoorbeeld een doorlopende leerlijn.”
Patrick: “Ons netwerk van bedrijven is exponentieel groot. Op het moment dat middelbaar en voortgezet onderwijs sneller naar elkaar toegroeien heeft de jeugd daardoor sneller in beeld wat voor beroep ze kunnen kiezen.” Pieter: “En dan krijg je de warme overdracht die we graag willen. We benadrukken het soms misschien te weinig, maar wij kunnen ons werk niet doen zonder het voorwerk van onze collega’s van het vmbo.”
De school investeerde de afgelopen jaren al in Tech Events, waar jongeren kunnen ontdekken of techniek iets voor hen is. De mannen zouden graag zien dat middelbare scholieren eerder kennis maken met het beroepsonderwijs. Pieter: “In het tweede leerjaar zouden we vmbo-leerlingen bij ons willen laten komen kijken welk interessegebied bij ze past en in leerjaar drie willen we klassikale meeloopdagen. Elke leerling komt zo een keer in aanraking met de technieken die wij hier bieden. Als je het nog nooit gezien hebt, weet je ook niet of je het leuk vindt.” Vervolgens kunnen ze bij open dagen echt gaan kijken welke richting ze willen.” Pieter: “Als leerlingen hier al eens zijn geweest, is de stap van een kleinschalige middelbare school kleiner voor ze. Patrick is daar met het Fablab al heel goed mee bezig.” Het Fablab is een werkplaats waar leerlingen, studenten, ondernemers en designers hun ideeën kunnen omzetten in producten. Het is een zichtlocatie op de campus zodat bezoekers kunnen zien wat er allemaal gebeurt.
Om hun wensen te realiseren, halen ze ook de contacten met de docenten van de middelbare scholen in de regio aan. Daarom zijn medewerkers van Summa Techniek en Summa Elektro- & Installatietechniek allemaal ambassadeur voor hun opleiding bij een school. Pieter: “Wij krijgen hier leerlingen van verschillende scholen en techniekrichtingen binnen en ook havoleerlingen. We moeten een programma bieden dat voor hen allemaal aantrekkelijk is. Er zijn heel veel kansen en STO is hét gremium om daar iets mee te doen. We kunnen in de techniek niet blijven doen wat we altijd gedaan hebben. We moeten het zo interessant maken dat niet alleen die leerling komt die van tevoren intrinsiek gemotiveerd is voor techniek. We willen juist de leerling prikkelen die zegt: ‘zo heb ik er nog nooit naar gekeken, maar nu vind ik het wel interessant.’ Dat is wat Patrick met het Fablab doet.”
Hun ideaalbeeld is dat keuzevakken op het vmbo zoals bijvoorbeeld robotica en domotica voor de helft plaatsvinden op het Summa College. Pieter: “Wij hebben hier materialen en machines die een vmbo-school niet kan aanschaffen. Ik zie voor ons een rol om de scholen meer te faciliteren. Dat ze bijvoorbeeld robotica en domotica voor de helft bij ons volgen. Als ze bij ons komen, hebben ze een deel van de opleiding dan al afgerond.” Patrick: “Dan vloeit het automatisch naar een doorlopende leerlijn.”