Nicole regelt stage voor docenten

“Ik kom bij heel veel bedrijven en ik kan alles regelen.” Nicole Moonen van BosMti is coach voor BBL-leerlingen in de interieurbouw en werkt samen met het Summa College in Veldhoven. Omdat ze voor coronatijd elke acht weken bij haar leerlingen op bezoek ging, is ze een graag geziene gast bij bedrijven. Deze contacten zet ze graag in om docenten een kijkje te laten nemen in dat bedrijfsleven. Zij zijn immers degenen die hun leerlingen enthousiast moeten maken voor diezelfde bedrijven.

Niet ambachtelijk, wel een ambacht

Veel docenten hebben een andere expertise of geen recente ervaring in de interieurbouw. Projectleider STO op het Were Di, Alexander Kapteijns, benaderde Nicole. “Hij vindt het net als ik belangrijk dat er op school een beter zicht komt op wat het bedrijfsleven doet. Zo kunnen docenten leerlingen vertellen waar ze voor kiezen. Hele functies veranderen door het tekort aan vakmensen en dat is opgelost met machines zoals CNC. Op scholen zien ze het vak vaak nog als iets heel ambachtelijks, terwijl het dat niet meer is. Het is wél een ambacht. Stoelen worden bijvoorbeeld helemaal niet meer gemaakt, omdat dat in Polen goedkoper is. De machine heeft heel veel uit handen genomen, maar er wordt zeker nog wel met de handen gewerkt. Zo vraagt het plaatsen van meubels creativiteit, omdat geen één wand recht is.”

Enthousiast maken

“Er is heel veel werk in de interieurbouw en timmerindustrie. Leerlingen kunnen zich heel mooi ontwikkelen en bijvoorbeeld doorgroeien naar werkvoorbereider. Zo zijn ze heel waardevol voor het bedrijfsleven. Het is heel gaaf om te zien dat veel oud-leerlingen nu leermeester zijn in het bedrijf waar ze werken en nu zelf de jeugd opleiden voor de toekomst. Zij weten precies hoe het is omdat zij zelf het traject hebben doorlopen. Door docenten te laten zien hoe mooi dit vak is, hoop ik dat zij mensen enthousiast maken voor het vak en zo zorgen voor nieuwe instroom. Ze hebben die kennis nodig om het over te kunnen dragen. Want als jij niet weet wat interieurbouw is, hoe ga je dan de student van de toekomst enthousiasmeren?”

Leerwensen

Docenten van Were Di en het Pius X-College waren ook twee dagen te gast in de werkplaats van BosMti waar werkplaatsinstructeur Eric van Limpt ze een kastje liet maken om te ervaren wat hun eigen leerlingen allemaal moeten doen. Zo leerden ze zagen, werken met de kantenlijmmachine en CNC-machine en massief hout bewerken. “Vooraf hadden we gevraagd wat hun leerwensen waren en die had ik allemaal verpakt in dat ene product.”

Meer weten

Voor Were Di-docent Tessa van de Wal regelde Nicole een tweedaagse stage bij Verschuren interieurbouw, een van de grootste interieurbouwers in de regio, en een aantal bezoeken aan kleinere interieurbouwers. “Toen ik een jaar geleden werd gevraagd als coördinator STO vond ik dat superleuk, maar zei ik wel meteen dat ik dan meer wilde weten. Samen met andere docenten heb ik twee trainingsdagen gehad bij BosMti en ik heb twee maandagen bij hen mee mogen lopen. Ik zou eerst een docentenstage gaan lopen, maar dat kwam nog niet direct van de grond en toen ik Nicole ontmoette zij zei: “Ik ga wat voor je regelen.” Bij Verschuren heb ik het hele proces van planning en voorbereiding tot afwerking kunnen zien. Het verschil tussen de bedrijven was ook heel mooi om te zien. Ik stond ervan te kijken dat de bedrijven zo dicht bij elkaar zitten en allemaal toch net iets anders doen, waardoor ze allemaal werk hebben. Het zou mooi zijn als alle docenten de kans zouden krijgen bij bedrijven te kijken.”