‘Beukersgroep erkent het belang van technisch onderwijs op Were Di’

‘Beukersgroep erkent het belang van technisch onderwijs op Were Di’

Vmbo-leerlingen op scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard kunnen sinds vorig jaar augustus het keuzevak autoschadeherstel volgen. Beukersgroep in Westerhoven onderkent het belang van technisch onderwijs en steunt de school met een financiële donatie voor het aanschaffen van de nodige materiaal en apparatuur.

Marlies Beukers: “Op deze manier willen we ons vak promoten, waardoor meer jongens en meisjes gaan kiezen voor techniek. Het is een fascinerend en modern technisch vak. Er is veel vraag naar mensen met gevoel voor techniek. We maken als autoschadeherstelbedrijf nog steeds een groei mee en komen dus graag in contact met jonge mensen die goed opgeleid zijn. Hier op Were Di wordt de basis gelegd voor een mogelijke vervolgopleiding op mbo-niveau.”

Jeroen te Vaarwerk, docent Mobiliteit en Transport (M&T) op scholengemeenschap Were Di, valt haar bij: “We hadden al diverse richtingen, zoals auto-elektronica en voertuigtechniek, maar autoschadeherstel wordt nu voor de eerste keer aangeboden. Als een soort try-out. Een deel theorie en een groot deel praktijk. Het vervolg is nu dat we hier een volledig project gaan opzetten. Samen met enkele basisscholen en het Summa College. We gaan echte voertuigen – lees trapauto’s – bouwen, die we uiteindelijk doneren aan groep 1 en 2 van de basisscholen.”

Techniek

Vanuit vmbo-leerlingen is er grote belangstelling voor M&T en specifiek dit project. Zo blijkt uit de woorden van Te Vaarwerk. Tot tevredenheid van Beukers: “Onbekend is onbemind. Bij ons komt ieder jaar groep 7 en 8 van de basisschool in Westerhoven op bezoek en maken dan kennis met ons bedrijf en wat we voor werk doen. Ook leggen we uit welke opleiding je ervoor moet volgen en naar welke school je dan het beste kunt gaan. Toen we contact legden met Were Di, kwamen we erachter dat het vak hier niet (meer) werd gegeven. Sterker nog: techniek in zijn geheel bleek een ondergeschoven kindje te zijn.”

‘Je moet als bedrijf én als school willen investeren in onze jeugd’

Te Vaarwerk complimenteert Beukersgroep met het feit dat het bereid is om te investeren in leerlingen. “Zij realiseren zich dat dit noodzakelijk is, om op termijn nog nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken. Natuurlijk kiezen niet alle leerlingen voor techniek of specifiek voor autoschadeherstel, maar Beukers wil de jeugd kennis laten maken met het vak, zodat ze straks een goede keuze kunnen maken. Automotive is namelijk heel veelzijdig. Een bedrijf als ASML wil heel graag automonteurs, want die zijn heel breed opgeleid!”

Autoschade herstellen

Beukersgroep hecht dus groot belang aan het technisch onderwijs op Were Di en heeft voor het vak autoschadeherstel apparatuur geleverd om aan plaatwerk te kunnen werken. “Schuren, plamuren en spuiten”, zegt Marlies Beukers. “Het is een volledige gereedschapsuitrusting voor schadeherstel. Hopelijk worden leerlingen zo enthousiast als ze met deze apparatuur aan het werken zijn, dat ze kiezen voor ons vak.” Ter Vaarwerk: “Als we dit niet samen met Marlies hadden opgezet, hadden we niet zo’n groot aanbod van leerlingen gehad, die interesse hebben om autoschadehersteller te worden.”

Volgens Beukers moeten bedrijven, maar zeker ook scholen, investeren in de jeugd. “Zij zijn de toekomst. Als we ze enthousiast kunnen maken voor techniek en ze daardoor kiezen voor ons vakgebied, hebben we het uitstekend gedaan. De leerlingen die nu afstuderen, kunnen – als ze dit willen – via een BBL-opleiding meteen aan de slag. Leren en werken worden hierbij gecombineerd. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week gaat werken. Een goede opleiding en een deskundige begeleiding op de werkvloer zijn immers relevant.”