Honderden vmbo leerlingen ervaren spannende techniekbeleving bij de 4e editie van Bèta&Tech Experience

Honderden vmbo leerlingen ervaren spannende techniekbeleving bij de 4e editie van Bèta&Tech Experience

Rond de 900 2e jaars vmbo leerlingen van Compaen VMBO, Pascal Zuid, Het Saenredam, Trias VMBO en het Zuiderzee College hebben deelgenomen aan de 4e editie van de Bèta&Tech Experience in Zaandam. Het evenement, dat plaatsvond op het Regio College, locatie Cypressehout Zaandam, bood de leerlingen een interactieve en spannende techniekbeleving, inclusief een techniek escape room.

De Bèta&Tech Experience, een initiatief speciaal ontwikkeld voor leerlingen van klas 2 van het vmbo, is een reizende techniekbeleving in drie stappen: Talenten ontdekken, Techniek beleven en Toekomst verkennen. Tijdens dit programma hebben de leerlingen spelenderwijs hun eigen talenten ontdekt, de veelzijdigheid van techniek ervaren en de rol die techniek speelt in hun toekomst verkend. Het programma omvatte een lesprogramma op school, een bezoek aan een techniek escape room en het ‘Technieklaboratorium’, gevolgd door een afrondende les.

In de escape room genaamd ‘Het Huis van Alvara’ werden de leerlingen uitgedaagd om de veelzijdige technische wereld om hen heen te leren kennen. Samenwerkend met hun team moesten ze ervoor zorgen dat het huis van Alvara op tijd werd voltooid voordat de zwaarste storm van Nederland toesloeg. Deze ervaring bood de leerlingen de mogelijkheid om hun dagelijkse technische omgeving te verkennen en te begrijpen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat een huis de storm overleeft.

De Bèta&Tech Experience stelt leerlingen in staat om hun individuele kwaliteiten te ontdekken en te benadrukken tijdens Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)-gesprekken. Hierdoor kunnen ze identificeren tot welk van de vijf bètatypes zij mogelijk behoren: de Ontdekkers, de Creatieve Makers, de Vernieuwers, de Maatschappelijke Toepassers of de Doeners.

Dit interactieve evenement, dat de sectoren bouw, installatie, elektro, mechatronica, metaal- en procestechniek omvatte, maken de leerlingen enthousiast door hen zelf te laten experimenteren, in plaats van passief te luisteren of te kijken. Minister Dijkgraaf riep eerder op tot oriëntatie op praktische opleidingen, en de Bèta&Tech Experience sluit naadloos aan bij deze oproep.

De Bèta&Tech Experience bij het Regio College was een doorslaand succes en blijft een belangrijke bijdrage leveren aan de interesse van vmbo-leerlingen in techniek en de toekomstige mogelijkheden die deze sector biedt.