Pilot praktijkgerichte component voor Oosterlicht TL leerlingen op de Tech Campus

‘Leuk om iets praktisch te doen, niet stil te zitten op school”, “Tof om aan een product te werken en straks het resultaat te zien” Aan het woord zijn Luna en Destiny, beide 3e -jaars leerling op het Oosterlicht College Nieuwegein. Hun klas is de eerste lichting die kennismaakt met de praktijkgerichte component in de nieuwe leerweg vmbo (GTL). Ze doen dit op de Tech Campus in Nieuwegein en werken aan een heel leuk project in een levensechte context, precies zoals het bedoeld is.

Bankje voor Meanderpark Nieuwegein

“Onze leerlingen maken samen een bank van beton, staal en hout naar een ontwerp van studenten Stijn (Rijksuniversiteit Groningen) en Youp (TU Delft). De materialen zijn volledig circulair. De bank krijgt als alles goed gaat in juni een plek in het Meanderpark Nieuwegein. Met de groep zijn we ook al op bezoek geweest bij de Gemeente Nieuwegein om van alles te leren over openbare ruimte en vergunningen. Want bij dit project horen diverse onderdelen in het proces. Van ontwerp, tot uitvoering, gesprekken met opdrachtgevers bedrijven en sponsors. De leerlingen krijgen te maken met het hele traject.

Samenwerking STOWMIJ

“Via de samenwerking Sterk Techniek Onderwijs WMIJ, waar Oosterlicht ook onderdeel van uitmaakt, zijn we in contact gekomen met ROCMN voor de invulling van onze pilot praktijkgerichte component. Er lag al een ontwerp uit een bankjesproject voor Gemeente Woerden via de TechnoHub, daar konden wij op aansluiten. Op de Tech Campus in Nieuwegein komen we een paar weken lang beton draaien en onderdelen maken van de bankjes. Heel leuk om te doen.” aldus Walter Ketelaar docent Aardrijkskunde die samen met docent Leo Kool, Maatschappijleer de groep begeleidt.

Samen sterk: vo-mbo-bedrijfsleven

De bank is bedoeld als ontmoetingsplaats in het nieuwe woonproject van Portaal in het Meanderpark waar verschillende doelgroepen wonen. ROCMN sponsort tijd, en materiaal. Portaal gaat zorgen voor de kosten van transport en plaatsing. Het MAKE Center gaat een rol spelen bij de productie van de bordjes en de QR code die op de bankjes komen. Tenminste als het de leerlingen lukt om dit voor elkaar te krijgen, want hun verhaal pitchen en zelf sponsorgeld verzamelen hoort ook bij dit project.

Komen onze namen er ook op vragen de leerlingen? Jazeker dat vinden de bewoners heel leuk! beaamt Ketelaar.

De nieuwe leerweg is de derde actielijn van het programma ‘Sterk beroepsonderwijs’ en heeft als doel het verbeteren van de aansluiting vmbo op zowel het mbo als de havo. In de samenwerking STOWMIJ is dit onderdeel van programmalijn 3 ”Gezamenlijk opleiden door vo-mbo-bedrijfsleven in de regio.” Samen maken we ons sterk voor voldoende en goed opgeleide technici in de regio.