Pilot Ontwerpopdracht op drie VO-scholen dankzij samenwerking STOWMIJ

Maak je eigen lamp. Met deze ontwerpopdracht zijn 25 3e-jaars TL leerlingen van het Oosterlicht College in Nieuwegein aan de slag gegaan. In twaalf weken werkten ze van schets tot eindproduct hun eigen lamp uit. De leerlingen maakten werktekeningen en konden hun idee vervolgens uitwerken met handgereedschap, 3D printer, of een lasersnijder. Het resultaat mag er zijn!

Leerlingen willen werken aan een tastbaar product

Tsjerk de Haas, docent Oosterlicht. “Onze school heeft geen techniekprofiel. Wel bieden we het profiel Diensten & Producten (D&P) Deze pilot ontwerpopdracht is een mooie aanvulling. Leuk om te zien dat diverse leerlingen hier nu heel bewust voor kiezen. Ze willen graag iets maken; werken aan een tastbaar product. Deze opdracht is daarin echt anders dan de meeste andere vakken die ze volgen. Ik geef naast dit vak ook het vak informatietechnologie. Vaak kiezen leerlingen voor beide opties als ze al weten dat ze iets willen met ict, techniek of creativiteit of omdat ze geïnspireerd willen worden. Dankzij deze pilot maken nog meer leerlingen kennis met techniek.” 

Tsjerk: “De pilot is ontwikkeld in een van de werkgroepen STOWMIJ. Samen met andere VO-scholen en het MBO zijn we tot deze inhoud gekomen. Op andere VO scholen is de ontwerpopdracht dit schooljaar aangeboden in de projectweek. Een iets andere opzet maar wel vanuit dezelfde lesinhoud. Het doel van de ontwerpopdracht is meer leerlingen in het VO kennis te laten maken met techniek. Bovendien kunnen scholen zo ervaring opdoen met het aanbieden van praktijkcomponenten voor TL-leerlingen in de Nieuwe Leerweg. Juist ook op scholen waar het techniekprofiel geen keuze is. Een van de belangrijkste doelen van de programmalijn “Kwaliteitsimpuls”  in de samenwerking STOWMIJ.“ 

Regionale samenwerking Woerden – Montfoort – IJsselstein (STOWMIJ)

Bestuurders van de onderwijsorganisaties Cals College IJsselstein, Kalsbeek College, Minkema College, ROC Midden Nederland, MBO Rijnland, Wellant College Montfoort en Futura College én de Vrienden van de Techniek van het Cals College, Woerdens Techniek Talent en Bouwmensen Utrecht zetten in maart 2019 hun handtekening onder de plannen om technisch onderwijs in de regio te versterken. Oosterlicht College Nieuwegein sloot in 2020 ook aan. Bijzonder aan de samenwerking in deze regio is dat er al een actieve bedrijvenkring om de onderwijsinstellingen heen staat en dat alle partijen, buiten de organisatiebelangen om, zich committeren aan het regiobelang van Sterk Techniekonderwijs.