Leerlingen Cals succesvol op stage dankzij training Softskills van STOWMIJ

Meer dan 60 techniek-leerlingen van het Cals College in IJsselstein zijn in april 3 weken op stage geweest bij technische bedrijven in de regio. Dankzij de Softskills training, ontwikkeld door de samenwerking STOWMIJ, was dit voor allemaal een succesvolle stage. De bedrijven zijn hierdoor meer dan ooit bereid om volgend schooljaar opnieuw leerlingen te ontvangen.

Goede voorbereiding op de stageperiode als succesfactor

In de studiebegeleidingslessen (mentoruur) werkten de leerlingen aan hun softskills. Ze keken filmpjes over klantvriendelijkheid en klantgerichtheid, leerden zichzelf en hun eigenschappen beter kennen en zagen wat verbaal en non-verbaal gedrag doet. Door tips en aandacht voor (basale) werknemersvaardigheden, zoals op tijd komen, werden zij voorbereid op wat er van hen verwacht wordt tijdens een stage.

Werkgroep STOWMIJ ontwikkelde lespakket Softskills

Anja Protzman, docent Zorg en Welzijn Cals IJsselstein: “Sinds een jaar neem ik deel aan de werkgroep STOWMIJ, programmalijn Gezamenlijk opleiden (LOB). De werkgroep bestaat uit leden van de deelnemende VO’s, ROCMN en een vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven: Stigho Elektro. Samen ontwikkelden we de lessenserie Softskills. Vanwege Corona gingen niet alle leerlingen van alle scholen op stage. Omdat dit in IJsselstein wel lukte hebben wij op het Cals de pilot gedraaid.

Training heel goed ontvangen

Anja: “Ik heb al onze mentoren getraind zodat zij zelf met de lessenserie aan de slag konden. De reacties zijn zeer positief: prettige cursus, veel videomateriaal en veel keuze aan onderwerpen en vrijheid om ermee te werken. Dat er geen een leerling tijdens de stage is uitgevallen is echt uniek te noemen. Hieruit kan ik concluderen dat de training Softskills goed resultaat heeft. Hopelijk kunnen we volgend jaar de hele lessenserie doorlopen (vanwege Corona is dit nu gehalveerd) en kunnen we de leerlingen dan ook een certificaat uitreiken. De bedoeling is dat alle VO scholen uit de samenwerking STOWMIJ volgend jaar de training inzetten voordat hun leerlingen op stage gaan. Zo zetten zij goed voorbereid en met de juiste softskills hun eerste stappen in de wereld van techniek.”

Regionale samenwerking Woerden – Montfoort – IJsselstein (STOWMIJ)

Bestuurders van de onderwijsorganisaties Cals College IJsselstein, Kalsbeek College,
Minkema College, ROC Midden Nederland, MBO Rijnland, Wellant College Montfoort en Futura College én de Vrienden van de Techniek van het Cals College, Woerdens Techniek Talent en Bouwmensen Utrecht zetten in maart 2019 hun handtekening onder de plannen om technisch onderwijs in de regio te versterken. Oosterlicht College Nieuwegein sloot in 2020 ook aan. Bijzonder aan de samenwerking in deze regio is dat er al een actieve bedrijvenkring om de onderwijsinstellingen heen staat en dat alle partijen, buiten de organisatiebelangen om, zich committeren aan het regiobelang van Sterk Techniekonderwijs.