Speeddaten met vrouwelijke professionals

Met 95 leerlingen en 10 verschillende rolmodellen zijn er op 19 november 2021 speeddates georganiseerd. De derdejaars leerlingen van het Munnikenheide College in Rucphen kregen voorlichtingen over een beroep in de techniek of technologie.

Samen met VHTO verzorgde STO de middag. Er werd gestart met een opening waarbij er uitleg werd gegeven over bètawetenschap, techniek en ICT en werden er vragen gesteld aan de leerlingen in de vorm van een quiz over deze onderwerpen. Na de introductie gingen alle meiden in vier rondes in gesprek met vrouwelijke professionals. De jongens kregen een gastles.

Speeddates:

Het was in het begin nog een beetje onwennig voor de deelnemers om vragen te stellen aan de rolmodellen. Toen de meiden wat meer gewend waren aan deze vorm van Speeddaten kwamen er ook gerichte vragen zoals “wist je altijd al dat je dit beroep wilde doen” en “sluit je baan aan bij je opleiding?”.

De vrouwelijke bèta/technische professionals probeerde de leerlingen ervan te overtuigen dat werken in de techniek zeker niet alleen voor mannen geschikt is. Ook werd de deelnemers duidelijk dat de wereld van techniek ontzettend breed is en je dus niet heel technisch aangelegd hoeft te zijn. De meiden kregen informatie over de benodigde opleidingen voor de technische banen van de professionals, maar ook leerden zij hoe een werkdag er uit kan zien. Er deden onder andere rolmodellen mee van Shell, Enex, Groenhuysen, TWB en BAM Infrarail.

Gastles:

De jongens kregen een gastles in twee verschillende groepen. Bas Koenis van Bouwmensen Zuid-West gaf een voorlichting over werken in de bouw en studierichtingen. De andere groep kreeg een gastles van Marleen ten Broeke van Advanced Systems Group. Een technologiebedrijf in de marine en mobiele markt. Ze focussen zich op producten die ervoor zorgen dat je energie maakt voor wanneer je bijvoorbeeld op het water bent of gaat kamperen met je camper.