Speeddaten met vrouwelijke professionals

Op 2 december 2020 heeft Markland Oudenbosch speeddates gehouden voor 50 meiden uit de onderbouw. VHTO verzorgde de ochtend. Er werd gestart met een virtuele opening waarbij er uitleg werd gegeven over bètawetenschap, techniek en ICT en werden er vragen gesteld aan de leerlingen in de vorm van een quiz over deze onderwerpen. Na de introductie gingen alle meiden in vier rondes in gesprek met vrouwelijke professionals. In totaal deden er vijf rolmodellen mee uit verschillende branches in de techniek. De beroepen van de rolmodellen zijn onder andere een adviseur bij een groot IT bedrijf, een Projectleider in de bouw en een Technisch specialist.

Het was in het begin nog een beetje onwennig voor de deelnemers om vragen te stellen aan de rolmodellen. De vrouwen waren ook niet fysiek aanwezig maar via een videoverbinding werd er met elkaar gesproken. Toen de meiden wat meer gewend waren aan deze vorm van Speeddaten kwamen er ook gerichte vragen zoals “wat vind je het leukste aan je beroep”, “hoe laat sta je ’s ochtends op?” en “moet je een uniform aan naar je werk?”

De vrouwelijke bèta/technische professionals probeerde de leerlingen ervan te overtuigen dat werken in de techniek zeker niet alleen voor mannen geschikt is. Ook werd de deelnemers duidelijk dat de wereld van techniek ontzettend breed is en je dus niet heel technisch aangelegd hoeft te zijn. De meiden kregen informatie over de benodigde opleidingen voor de technische banen van de professionals, maar ook leerden zij hoe een werkdag er uit kan zien. Een erg leerzame ochtend, verteld door vrouwen uit het vakgebied.