Doorlopende leerlijn VMBO-MBO

Na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan in de STO regio West-Brabant Midden, wat de grootste uitstroom is qua leerlingen van het VMBO naar het MBO, is in de werkgroep besloten om een pilot op te starten met klas 3 PIE kader.  Het doel van deze pilot was om de leerlingen kennis te laten maken met het vakgebied Technicus Engineering en met Curio.

Voorafgaand aan deze kennismaking, hebben alle leerlingen een enquête ingevuld over wat zij wisten van dit mooie vakgebied en van Curio. Vanuit het Markland College vertrok op 10 juni een groep derdejaars PIE leerlingen met de bus richting Curio, na een warm onthaal door Ronald en Jerry konden de leerlingen gelijk aan de slag in het TechniekLab om iets praktisch te gaan maken, een Arduino lichtslang. De leerlingen mochten zelf hun microcontroller programmeren (iets wat ze nog nooit hadden gedaan).

Daarna kregen zij een rondleiding door de school, waarbij ze kennis konden maken met het vakgebied Mechatronica en Elektrotechniek. Door de opgestelde afstudeeropdrachten van de vierdejaars studenten, gingen hun ogen open: “Wat is dit leuk zeg, dit wil ik in de toekomst gaan doen”, “Wat gaaf, je eigen automatische drankmachine ontwerpen en ook nog zelf bouwen”.

Nadat alle leerlingen hun lichtslang werkend hadden gekregen, bedankten de mentor en ik onze gastheren. Op de terugweg hebben de leerlingen hun bevindingen op papier gezet, dit als resultaat van deze pilot. Al met al is deze korte impressie bij Curio voor herhaling vatbaar en wordt volgend schooljaar verder vorm geven, door zowel het Markland College en Curio, wordt vervolgd dus.

Door Alex van der Heide, docent Markland College Oudenbosch.