Bedrijfsbezoeken mentorenweek

De mentoren begeleiden onze leerlingen in hun keuzeproces voor de verschillende profielen. Het is daarbij belangrijk om op de hoogte zijn wat er speelt binnen de regio en welke mogelijkheden er allemaal zijn voor de leerlingen. De thema’s die vaststaan in onze regio werden hierbij ook uitgelicht. Er was keuze in bedrijven die zich bezig houden met Smart Farming, Energietransitie & Duurzaamheid en Biobased toepassingen in de bouw.

Op de maandag waren we welkom bij bouwcentrum Nelemans in Etten-Leur. Na een gastvrije ontvangst op deze imposante locatie informeerden de medewerkers ons via een presentatie hoe de bouw duurzamer kan worden gemaakt. Het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen bieden hierbij verrassende voordelen. Er ontstond een boeiende discussie over de uitdagingen waar de bouwsector op dit moment voor staat. Als afsluiter was er nog een goed verzorgde borrel.

Op dinsdag zijn onze mentoren op bezoek geweest bij IW Brabant-Zeeland in Bergen op Zoom met als onderwerp Energietransitie & duurzaamheid en in het bijzonder de trend warmtepompen. De mentoren kregen zowel een presentatie over de techniek van de warmtepompen, als ook de mogelijkheden qua werkgelegenheid. Het is mooi om op deze manier meer beeld te krijgen wat het werken binnen deze sector betekent en hoe we hier binnen het bestaande onderwijs al een klein stukje op in kunnen spelen. Het was een leerzame en gezellige middag.

Op woensdag brachten we een bezoek aan BOZ Group in, hoe kan het ook anders, Bergen op Zoom. Hoewel het thema Smart Farming op de rol stond, kon het bedrijf ons nog veel meer laten zien: In het bedrijf werken ze met de nieuwste technologieën en zijn ze steeds op zoek naar uitdaging voor de medewerker.  Bij het bezoek kregen we ook beeld bij de vordering van de technologie op het gebied van verspanen. De presentatie van het bedrijf liet ons zien met welke diversiteit aan opdrachten ze werken en bij de rondleiding werd dit nogmaals bevestigd.

Ook op de donderdag stond het thema Smart Farming op de rol. Bij Peeters Group in Etten-Leur werden de decanen en mentoren ontvangen. Op deze locatie maken ze wagens bedoeld voor de agro-business. Ze hebben hier een rondleiding gehad langs de productie van de wagens, vanaf een stalen plaat tot een rijdende agro wagen. Peeters Group is anders doordat ze innovatief denken en er ook daadwerkelijk naar handelen. Voor onze leerlingen zijn het voornamelijk de opleidingen in de procestechniek en de ICT interessant.

Sjors van Oostende, onderbouw mentor, vertelt over zijn bezoek aan BOZ Group op de woensdag: “Het is super mooi om te zien hoe een bedrijf in elkaar zit. Vroeger heb ik zelf bij vergelijkbare bedrijven gewerkt en onder andere computers in elkaar gezet. Het is leuk om te zien hoe een bedrijf nu werkt, je ziet dat er efficiënt gewerkt wordt, elke minuut is geld en dat merk je in het onderwijs minder. Dus mooi om te zien hoe het in elkaar over loopt.

Wat mij het meeste is bijgebleven: productie van de melkrobots, één van Sjors beste vrienden werkt voor Lely bij die afdeling. Hierdoor gaat de vriend van Sjors ook naar BOZ Group om te kijken waar hetgeen hij mee bezig is begint en hoe het proces in elkaar zit. De draaibanken uit de jaren tachtig staan er nog wel en wordt bijna niets mee gedaan. Alles wordt steeds meer met computergestuurde systemen. Het vergt daardoor ook een ander type leerling, dus je gaat daar anders naar kijken. Het is ook veel programmeren etc.”

Sjors heeft zijn mentorklas vertelt over de ervaring, de site geopend, laten zien wat voor machines ze hebben:” De leerlingen moeten dat ook met eigen ogen zien en gaan beleven. Je ziet daardoor ook de noodzaak om de leerlingen de bedrijven in te sturen, je krijgt echt een veel beter beeld van de ambacht.”

Het was een leerzame week waarin we gezien hebben welke mogelijkheden er liggen voor onze Techniektalenten. Hierdoor hopen we ze beter te kunnen begeleiden in hun keuze voor hun profieldeel. Ontzettend mooi hoe we de samenwerking met het bedrijfsleven aangrijpen om meer te leren over de thema’s en technische sectoren binnen de regio.