TROTS op het VMBO

In het kader van STO is het Broeckland College sinds 2022 officieel deelnemer aan de Carbage Run. Deelname was eerder gepland maar kon door de toenmalige lockdown niet doorgaan. Vanaf het begin zijn leerlingen, medewerkers en het bedrijfsleven betrokken bij het project CarbageRun. Het uitvoeren van opdrachten voor een echte opdrachtgever maakt leerlingen enthousiast en betrokken. Bijkomend biedt het project een andere manier van leren dan het ‘schoolse’.  Ook verschillende vakgroepen/profielen zijn betrokken bij de voorbereidingen. Leerlingen in de onderbouw bij het vak CKV werken in teams en dienen een ontwerp/thema in. Na een periode van brainstormen en uitwerken op een papieren model, presenteren de leerlingen de ideeën.  Deze leerlingen zijn dezelfde die de voertuigen verven (met behulp van M&T leerlingen bovenbouw). Uiteraard moeten de voertuigen in goede technische staat verkeren. Dit betekend veel onderhoud, hier zijn de leerlingen M&T voor verantwoordelijk. Ook zijn deze leerlingen druk bezig geweest met aansluiten van een tweede accu en de bedrading/aansturing van alle extra verlichting, toeters en andere geluidsapparatuur. De leerlingen van PIE hebben een handje geholpen met het leveren van bijzondere onderdelen en het bijbehorende laswerk. Ook BWI levert een bijdrage in de vorm van specifieke houten delen die nodig zijn.

Als de voertuigen voorzien zijn van een thema/ontwerp en in goede technische staat zijn,  is het tijd om sponsoren te werven. Leerlingen E&O denken mee over de sponsorbrief en benaderen (stage)bedrijven in de omgeving. Sponsoring is mogelijk door een zelfgekozen bedrag maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een gratis APK-keuring van een voertuig. Ook het maken en aanbrengen van de sponsorstickers wordt door deze leerlingen verzorgd. Bij de  naderende start van de CarbageRun zijn de leerlingen van Z&W aan de slag gegaan met het samenstellen van menu’s. Er wordt gezocht naar gezonde voeding, veelal gericht op de landen die worden bezocht tijdens de Rally. De leerlingen hebben voor de oudere deelnemers ook een overzicht gemaakt om in beweging te blijven onderweg. Tijdens STO-festival van 2022 werd het Broeckland CarbageRun team versterkt door het profiel Z&W, die lesbrieven gericht op het project presenteerde. Bij I&P (onderbouw) wordt een bijdrage geleverd in de vorm van merchandising zoals laser gesneden sleutelhangers en of geprinte 3D-accessoires.

Sinds de eerste deelname neemt de betrokkenheid van collega’s, leerlingen, ouders en omgeving toe. Na de laatste editie zijn de voertuigen in Rally staat gehouden. Beide voertuigen worden regelmatig gebruikt, als gevolg hiervan worden de voertuigen regelmatig gespot door leerlingen en omgeving. Door de voertuigen in de Rally staat te houden wordt de periode van reclame voor sponsoren verlengd.  Ook de Var Stichtse Vecht en RTV Stichtse Vecht zijn langs geweest. Op de sociale mediakanalen was het avontuur stapsgewijs te volgen. Gedurende de dagen werd de route met beeldmateriaal ook gedeeld via Polarsteps.

Tijdens de zomereditie van 2023 waren er met beide voertuigen wat problemen. In Roemenië stopte de dynamo van de Audi ermee. Bij een lokale garage is de volgende morgen, vroeg gelukkig, een nieuwe dynamo gemonteerd. De Volvo had vanaf dag twee koelproblemen, dit is met behulp van een vaatwastabletje in het koelreservoir tijdelijk opgelost.
De wintereditie 2024 is op een warmgelopen auto na, vlekkeloos verlopen.  Gedurende deze editie zijn we door België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Italië, Duitsland, Spanje en Andorra gereden. Beide voertuigen trotseerden de Pyreneeën, de Alpen en de Vogezen met souplesse!

Wij kunnen niet wachten tot de volgende editie in 2025. Veel dank aan alle betrokkenen, de leerlingen, ouders, collega’s en sponsoren.

Volg het avontuur op Polarsteps


Bekijk het avontuur op Youtube