Basisschoolleerlingen van de Vlinderslag bouwen een eigen flatgebouw

Basisschoolleerlingen van de Vlinderslag bouwen een eigen flatgebouw

Vrolijk en met mondkapjes op komt de klas van Meester Jeroen binnen stappen in het BWI lokaal van het Element. Ze kennen de weg al, want ze zijn vorige week ook al geweest.

Hun school, de Vlinderslag, ligt op loopafstand van het Element. Ook juf Lyli kennen ze. Die was namelijk van te voren al in de klas om te vertellen over de opdracht die de kinderen gaan doen: het ontwerpen van een flatgebouw. Alle kinderen maken 1 kamer van het gebouw. Daar moet je allerlei techniek voor toepassen. Op school hebben de kinderen in een eerste les met Juf Lily een ontwerp getekend, en bij het Element komen de kinderen nu hun ontwerp maken. Met plexiglas en hout toveren de kinderen meubeltjes tevoorschijn; bedden, lampen, stoelen en tafels. Ook zijn er kinderen die graag een zwembad of schommel in hun flat willen. Druk zijn ze aan de slag en daarbij leren zij heel veel. Zo is de zaag waar je hout mee zaagt, bijvoorbeeld anders dan die van het plexiglas. Maar ook dingen als het aftekenen, of je plankje vastzetten in een bankschroef is nieuw. De meeste kinderen zijn daarnaast voor het eerst op een Techniekschool.

Tijdens de les zijn ook 3 studenten van de Marnix Academie, de PABO, aanwezig. Zij helpen met het evalueren van de lessen en doen suggesties voor verbetering zodat de technieklessen goed aansluiten bij de behoefte van basisschool leerlingen en docenten. Ook zijn de studenten hier om te leren van juf Lily. Vanaf volgend schooljaar staan zij namelijk zelf voor de klas. Zij willen dan alle drie graag lessen gaan geven rondom wetenschap en techniek. ‘Zelf ben ik eigenlijk helemaal niet zo technisch’ zegt een van hen. Toch wil zij er graag mee aan de slag ‘want ik zie dat kinderen er echt veel plezier in hebben en ongelooflijk veel van leren’.

De Technieklessen bij het Element zijn een eerste pilot binnen T is for Tech. De Technieklessen zullen ook op andere techniekscholen worden verzorgd, zodat meerdere basisscholen hiervan gebruik kunnen maken. De eerste pilot smaakt in ieder geval naar meer! Wilt u ook meedenken of meedoen? Neem contact op met Marieke Van Krugten op marieke@tisfortech.nl