Techniekkit prikkelt basisonderwijs voor techniek

De invloed van techniek neemt toe en kom je in elk beroep tegen. Dit is een belangrijke boodschap van het TechniekPact West-Friesland. Om hierop in te spelen hebben zij een techniekkit ontwikkeld. Dit met het doel om techniek en technologie in het basisonderwijs te ondersteunen en te stimuleren. Met taart en confetti is op drie plaatsen in de regio tegelijk de ‘eerste’ techniekkit overhandigd. Zo was het feest bij ‘t Vierspan in Grootebroek, De Jozefschool in De Goorn en Het Spectrum in Hoorn.

In de techniekkit zitten onder andere bouwplaten en weggeefdingen voor de hele klas. Voor de groepsleerkracht is er een praktische waaier aan aanbod van techniek vanuit het voortgezet onderwijs, opleidingsbedrijven en het technisch bedrijfsleven. ‘De techniekkit moet het basisonderwijs ontzorgen’ aldus projectleider Gerben Bakker. Te vaak hangt volgens hem waardevol technisch onderwijs af van affiniteit of contacten van de groepsleerkracht. Met de techniekkit en de website Techportal haal je eenvoudig techniek in de klas of trek je er samen op uit.

Suzan Breedijk is naast wetenschap & techniek coördinator bij Stichting Penta projectlid van het TechniekPact West-Friesland. Als één van de initiatiefnemers is zij vooral enthousiast over het feit dat techniek voor alle niveaus uitdaging biedt. Zo stelt zij: ‘Iedereen kan het, het is geschikt voor elk kind, iedereen doet mee’. Mariska Korver-Schunselaar is als groepsleerkracht bij Het Spectrum in Hoorn is ook positief. Zij is vooral geprikkeld door de waarde die techniek heeft voor de arbeidsmarkt; ‘De kinderen leren dat techniek bij alles komt kijken, bij elk beroep’. De techniekkit wordt nog voor de zomervakantie verspreid onder alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in West-Friesland.