Openstellen technisch VMBO keuzevak in West-Friesland; ‘een aanrader’

Openstellen technisch VMBO keuzevak in West-Friesland; ‘een aanrader’

Timo Beuk (16) grijnst van oor tot oor na het afronden van zijn keuzevak Transport bij Tabor College d’Ampte. Tim heeft dit profieldeel M&T wat als keuzevak wordt aangeboden namelijk afgerond met een 8,8. Het is dan ook de hoogste score van de klas. Wat het extra bijzonder maakt is dat hij een leerling is van het Martinuscollege, een school 20 kilometer verderop. De sterke samenwerking binnen het TechniekPact West-Friesland maakt deze uitwisseling mogelijk.

Motivatie

Als leerling uit het BWI profiel bij het Martinuscollege weet Timo al vroeg wat hij wil; internationaal vrachtwagenchauffeur worden. Helaas kent zijn eigen school niet het VMBO profiel M&T waardoor de mogelijkheden in Grootebroek beperkt zijn. Door de samenwerking binnen Sterk Techniekonderwijs was het contact met Tabor College d’Ampte -een school mét M&T profiel- snel gelegd. Praktijkinstructeur Jeroen van Diepen stelt dat er een uitstekende overdracht was waarin zijn motivatie duidelijk was. Omdat er binnen zijn profiel toch al veel sprake is van maatwerk heeft het traject met Timo geen extra werk opgeleverd.  ‘We maken dit graag mogelijk in het belang van de leerling’ aldus Van Diepen. Zo’n 60% van zijn lesprogramma volgde hij op donderdagmiddag in Hoorn, de overige 40% aan theorie thuis of op zijn ‘eigen’ school. Ook zijn heftruck-certificaat zal Timo nog halen via de school in Hoorn.

Gezamenlijk aanbod keuzevakken

‘ Deze uitwisseling van een leerling tussen scholen binnen de regio is niet opzichzelfstaand’, aldus projectleider Gerben Bakker van het TechniekPact West-Friesland. Vorig jaar hebben de directeuren van de vijf VMBO locaties en het VSO in de regio aangegeven samen te willen gaan werken met de keuzevakken. Met het openstellen van de keuzevakken voor leerlingen van andere scholen wordt de samenwerking bevorderd en wordt de keuzemogelijkheid van de leerlingen aanzienlijk vergroot. Hierdoor worden de mogelijkheden om een keuzevak in de techniek te volgen aanzienlijk vergroot. Andersom is het ook mogelijk dat een leerling van een school met technische profielen bijvoorbeeld een keuzevak bij een groene VMBO school volgt. Een uitwisseling als die van Timo is een pilot in dit proces. Directeur onderwijs Jan Jacob Jaasma van Martinuscollege stelt wel dat er nog belangrijk werk valt te verrichten voordat er grote groepen leerlingen zich tussen de scholen zullen verplaatsen; ‘Het welbevinden van de leerlingen en de organisatorische flexibiliteit van de scholen staan in dit proces centraal’.

Meer informatie

Voor meer informatie over het gezamenlijk aanbod van VMBO keuzevakken in West-Friesland of de specifieke situatie van Timo kunt u contact opnemen met projectleider Gerben H. Bakker via gh.bakker@techniekpactwf.nl