Zij-instromer Esther Splinter: van antiekrestaurateur naar techniekinstructeur

Zij-instromer Esther Splinter: van antiekrestaurateur naar techniekinstructeur

Esther Splinter, een 44 jarige instructeur voor hout- en meubelbewerking, werkt nu voor haar tweede schooljaar bij CSW Toorop. Ze geeft momenteel les in de keuzevakken zoals Hout- en meubelverbindingen, meubelmaken en Tinyhouse.

Na haar opleiding aan de MTS Hout en meubileringscollege startte ze haar eigen bedrijf genaamd Meubelrestauratie L-ECHARDE, wat ‘splinter’ betekent , een leuke woordspeling is haar achternaam en passie voor het werken met hout.

Met een achtergrond als antiekrestaurateur, heeft Esther altijd interesse gehad in het onderwijs. Door cursussen te geven, zoals kluscursussen voor vrouwen ontdekte ze haar passie voor het overdragen van kennis en het inspireren van anderen. Toen haar kinderen ouder werden, zag ze de zag ze de vacature van techniekdocent en besloot ze het gewoon proberen. Haar overstap naar onderwijs verliep heel positief, en nu is ze bezig met haar tweede schooljaar en heeft ze instructeursopleiding afgerond. Ze mag nu officieel lesgeven in haar eigen vakgebied aan vmbo-leerlingen.

Esther heeft een jaar lang één dag per week lessen gevolgd bij Scalda in Terneuzen. De opleiding omvatte een gevarieerde groep instructeurs uit verschillende vakgebieden, gericht op pedagogische en didactische vaardigheden, zoals het voeren van coachgesprekken en lesmethodieken. Haar ervaring met het werken met pubers brengt soms uitdagingen met zich mee, maar het geeft haar ook veel voldoening.

“Ik vind het zo leuk dat ik de leerlingen kan laten ervaren dat ze in een korte tijd veel kunnen leren en zelf dingen kunnen creëren”, vertelt Esther. Zeker wanneer ze de enthousiasme ziet wanneer leerlingen iets moois maken met hun eigen handen, en is ze blij dat ik deze baan in het onderwijs heeft aangegrepen.”