Zeeuwse ambitie: keuzevak Maritieme Techniek

In december 2023 hebben leerlingen van het VMBO Het Goese Lyceum een driedaagse excursie gehad ter afsluiting van het keuzevak maritieme techniek. Een leerzame ervaring!

eerdere artikel:
Pilot Keuzevak ‘Maritieme Techniek in Zeeland’ goed op koers!

“Als ik dit eerder had geweten dan had ik meteen voor Maritiem gekozen!”
“Ik was echt moe na de praktijkdagen van alle indrukken!”

Vier leerlingen van het Goese lyceum zijn enthousiast over het nieuwe keuzevak Maritieme Techniek in Zeeland. Zij nemen als eerste deel aan de pilot van dit programma. Docent Anton Mimpen vertelt: “Met dit nieuwe keuzevak kunnen onze leerlingen voor het eerst in de regio intensief kennismaken met de Maritieme sector.” Deze sector is kenmerkend én belangrijk voor Zeeland.
Mooi dus dat er nu een volwaardig keuzevak beschikbaar is. En dat straks ook nog eens door alle vmbo-scholen in Zeeland gebruikt kan worden.”

Vakkennis en veel praktijk

Het keuzevak bestaat uit een basisdeel waarbij Maritieme techniek centraal staat met onderwerpen als Constructie, Voorstuwing en Dekwerktuigen.
Als grote plus in het programma zijn twee Zeeuwse verrijkingsthema’s toegevoegd, waarbij ook het leven en werken aan boord en het manoeuvreren en navigeren met een schip aan bod komen.

Anton: “We hebben alles zelf ontwikkeld en geprobeerd om er zoveel mogelijk zaken in te stoppen. Voldoende vakkennis en veel praktijk. Zoals de bouw van de superluxe jachten bij Damen Yachting of het starten van een enorme dieselmotor bij Maritiem en Logistiek College De Ruyter onderdeel van Scalda. Dan zie je meteen hoe enthousiast de leerlingen zijn en hoe snel ze dingen oppikken.
En de samenwerking met deze partners is erg goed. Zo krijgt het keuzevak meerwaarde voor alle partijen.”

Het keuzevak is in principe bedoeld voor alle 4e jaars vmbo-leerlingen (Basis-Kader-Gemengd) met interesse in de Maritieme wereld. Er zijn geen formele toetredingseisen. Het keuzevak is gebouwd volgens het ‘cafetariamodel’. Er is een basisprogramma, aangevuld met verschillende keuze-opties. Zo kunnen alle Zeeuwse vmbo-scholen straks zelf kiezen welke onderdelen wel of niet passen.