Energietransitie vraagt investering in techniekonderwijs

Energieneutraal bouwen, gasvrije woningen en bodemenergie hebben gevolgen voor de timmermannen en installateurs die momenteel opgeleid moeten worden. De innovaties in de techniekwereld en het bedrijfsleven gaan hard. Zo heeft de energietransitie ook gevolgen voor met name de BWI- en PIE-opleidingen binnen de vmbo-locatie Kerkpolder in Krabbendijke.

Wim Westenberg, projectleider Oosterschelderegio en directeur Calvijn College zegt hierover: “We hebben een prachtige afdeling PIE die toekomstbestendig genoemd mag worden, maar ook de afdeling BWI is gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de toekomst. Daarnaast worden leerlingen van de andere locaties steeds meer in contact gebracht met techniek, waardoor technische ondersteuning in de klas nodig is.”

De subsidie die vanuit Sterk Techniekonderwijs Zeeland vanaf januari 2020 beschikbaar komt voor het Calvijn College wil de school vooral gebruiken om de goede basis (kwaliteit) op orde te houden, maar ook om te kijken waar zaken mogelijk uitgebouwd kunnen worden. Binnen het regioproject werkt de school inmiddels intensief samen met Pontes scholengroep, het Ostrea Lyceum, mbo en bedrijfsleven. “Als school zijn we ook betrokken bij het Zeeuwse ambitieproject om de samenwerking tussen PO, VO en bedrijfsleven voor techniek te optimaliseren,” legt Wim uit. “De planning is om in maart 2020 te komen tot concrete investeringen en activiteiten waarmee verschillende werkgroepen aan de slag gaan binnen en buiten onze school. Want het Calvijn College is een school waar we samen leren én innoveren.”