Tijdens de BTZ krijgen de leerlingen een beeld van beroepen en functies in verschillende technische richtingen. Het programma bestaat uit de onderstaande onderdelen. Bij de workshop HiTech staan diverse beroepen en werkvelden centraal. Denk aan installatietechniek, elektrotechniek, metaaltechniek en mechatronica. De leerlingen maken met deze disciplines kennis aan de hand van verschillende proefjes, experimenten en werkstukken, zoals een windmolen maken en solderen.
De workshop Bouwen, Wonen & Interieur is zo divers dat er verschillende aspecten aan bod komen. Zo bouwen de leerlingen samen een huis, leggen ze een straat aan, maken ze een bouwontwerp, komen ze erachter of ze schilder-skills hebben en nog veel meer. Op deze manier komen de leerlingen erachter of een keuze voor deze sector wellicht iets voor hen is.
Bij techniek denk je wellicht niet gauw aan groen, maar ook in deze sector kunnen ze niet zonder. De vmbo-leerlingen maken kennis met verschillende aspecten en verkennen de mogelijkheden. Zo kunnen ze een trekker-simulator of graafmachine besturen, leren ze hoe van aardappels friet wordt gemaakt en maken ze kennis met waterproblematiek.
Over de weg, door de lucht of over de zee… Logistiek en Maritiem zijn ontzettend belangrijk voor Nederland én onze regio. Hoe belangrijk laat de workshop Logistiek en Maritiem zien aan de tweedejaars vmbo-leerlingen tijdens de BTZ-dagen. De leerlingen gaan onder meer zelf aan de slag met het laden en lossen van een containerschip door middel van een kraansimulator en het volgen een quiz.
Bij Procestechniek en Maintenance maken de vmbo-leerlingen kennis met de procesindustrie. Ze gaan onder andere zelf aan de slag met het maken van lijm, waarbij verschillende stappen aan bod komen.