Tweedeklassers snuffelen aan techniek

Tweedeklassers snuffelen aan techniek

Tweedeklassers van het vmbo van het Schoonhovens College maakten kennis met vier profielvakken. In het voorjaar van 2023 moeten ze een keuze maken over hun vervolgopleiding.

Leerlingen gingen in groepjes op bezoek bij docenten van het profielvak PIE waar ze een korte uitleg kregen over produceren, installeren en energie. Daarna gingen ze snel met een praktijkopdracht aan de slag. Techniekdocenten gaven de jongens en meisjes aanwijzingen om in korte tijd een lampje met voet, buis en blauw licht tot stand te brengen. Ze konden er vervolgens een kaartje aan bevestigen.

Voor het beoogde eindresultaat waren diverse handelingen in drie lokalen nodig. Voor de fabricage van de voet draaide het om aftekenen met een hoogtekrasmaat, centreren, boren, verzinken en vijlen. Docent Johan Houtman had de leiding in het metaaltechnieklokaal en werd geassisteerd door enkele derde en vierdeklassers. Zij instrueerden nieuwsgierige tweedeklassers en gaven desgewenst uitleg over de materialen.

Het buigen van de buis met een buigijzer was nog niet zo eenvoudig. ,,Het kostte veel kracht”, pufte Vera. ,,Ik was blij dat er iemand mij hielp.” Dat gebeurde in het installatietechnieklokaal onder toeziend oog van docent Manuel den Hartog. ,,Het is pezen om zo snel resultaat te boeken”, gaf de gedreven docent aan. ,,Ik had graag wat meer tijd gehad. Alle leerlingen moeten deze opdracht binnen een half uur afmaken. Dat geeft enige stress. Vooral als het even tegenzit.”

In het elektrotechnieklokaal werd het lampje geactiveerd met elektriciteit draadjes en kwam de soldeerbout op tafel. ,,Een leuk klusje”, aldus docent Ahmet Celik. ,,Alle onderdelen van PIE kwamen aan bod. Zo hoort het ook.”