Ruben op zijn plek bij BlonkStaal

Ruben op zijn plek bij BlonkStaal

De ervaringsweek voor tweedeklassers van het Schoonhovens College was voor Ruben de Redelijkheid vijf jaar geleden aanleiding om direct te solliciteren bij BlonkStaal.

Hij raakte tijdens rondleiding geïmponeerd door de enorme stalen kraanbanen in de productiehal. ,,Daar wilde ik heel graag mee werken. Een maatje van me werkte hier al en had het prima naar z’n zin. Ik heb die wens diezelfde middag bij directeur Martijn Blonk geuit”, vertelt de 19-jarige constructiewerker uit Lopik.

Martijn Blonk kon dat jeugdig enthousiasme best waarderen. Hij leidt meer jonge metaalbewerkers op aan de Broeikweg 27. Ruben gaf bovendien aan dat hij een mbo 3-opleiding wilde volgen. Het leer-werktraject is hij twee jaar geleden ingegaan. Hij hoopt in de zomer van 2023 het felbegeerde diploma te bemachtigen. Ruben: ,,Ik moet dus nog ruim een half jaar. Het leren is een dingetje, want ik ben liever aan het klussen. Ik ben nu eenmaal een stuiterbal. Een dag in de schoolbanken zitten is lang genoeg voor mij. Maar ja; het hoort er bij. Ik werk nu binnen. Als ik deze opleiding heb afgerond mag ik op ook locatie hekken, trappen en deuren monteren. Het lijkt me fijn om er af en toe met collega’s op uit te trekken voor werkzaamheden. Het is altijd afwisselend. Ik verveel me nooit.”

Bij Blonkstaal zit hij dus op z’n plek. Het eerste jaar was vooral een leerproces, maar de weg naar zelfstandigheid is Ruben de Redelijkheid daarna snel ingeslagen. ,,Hij heeft in de loop der jaren veel vooruitgang geboekt”, zegt zijn leermeester. ,,Het proces was overzichtelijk: eerst ervaring opdoen met klein materiaal en vervolgens zonder nadrukkelijk toezicht zelfstandig aan de slag. Hij is een prima leerling. Ruben neemt alle tips en aanwijzingen ter harte”, aldus Martijn Blonk.

De jongeling is deze dag bezig met het zagen, lassen en bewerken van 36 hekken voor een wooncomplex. ,,Lassen is mijn favoriete bezigheid. Ik stoei graag met vuur”, lacht Ruben. De Lopiker is in zijn vrije tijd veelvuldig in de schuur van het ouderlijk huis te vinden. ,,Ik doe niet aan sport. Ik sleutel liever aan oude brommers. Ik heb er nu zeven in mijn bezit. Ik ben dus nog wel even zoet met mijn hobby.”

Fotobijschrift: Ruben de Redelijkheid en directeur Martijn Blonk bespreken de vorderingen bij BlonkStaal.