Leerlingen van RSG Simon Vestdijk in Harlingen maken kennis met techniek

Leerlingen van RSG Simon Vestdijk in Harlingen maken kennis met techniek

 In het kader van Sterk Techniekonderwijs liepen 10 leerlingen uit klas 3 vmbo van de basis- en kaderopleiding van RSG Simon Vestdijk in Harlingen deze week een dag stage bij de Maritieme Academie en Damen Shiprepair. Het is een voorproefje op de verdere samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio Noordwest-Friesland.

Kijkje bij vervolgopleidingen en bedrijven

De stagedag is onderdeel van de jaarlijkse beroepenroute, die leerlingen een kijkje geeft bij vervolgopleidingen en bedrijven in verschillende sectoren. Edwin Broekhof, werkzaam bij het loopbaanbureau van RSG Simon Vestdijk, is mede-organisator van de beroepenroute: “We inventariseren altijd eerst bij de leerlingen: waar gaat je interesse naar uit en aan welke keuzevakken en -richting zit je te denken voor klas 4? Daar zoeken wij dan een stage bij uit.”

Interesse in techniek

Verschillende leerlingen spraken dit jaar hun interesse in techniek uit. Doordat RSG Simon Vestdijk dankzij Sterk Techniekonderwijs in nauwer contact staat met de Maritieme Academie Harlingen is een stagedag voor deze leerlingen snel geregeld. Broekhof: “De dag begon met een presentatie over het lesaanbod van de Maritieme Academie. Vervolgens gingen de leerlingen zelf aan de slag in een praktijkles over hydrauliek, pneumatiek en lassen. Met de handen werken, dingen ervaren en zien, dat slaat wel heel erg aan.”

Verbinding met bedrijven in de regio

Binnen Sterk Techniekonderwijs is de verbinding met bedrijven in de regio ook van belang. RSG Simon Vestdijk nam de leerlingen tijdens de stagedag daarom mee naar de scheepswerf van Damen Shiprepair. Na een korte bedrijfspresentatie volgde een rondleiding over de werf, waarbij uitleg werd gegeven over de reparaties aan de schepen en de diverse beroepsmogelijkheden bij Damen. Door leerlingen hier al in een vroeg stadium mee kennis te laten maken, zijn ze beter in staat om een gerichte beroepskeuze te maken of een vervolgopleiding te kiezen.

Indrukwekkend, leuk en leerzaam

“Veel leuker dan gewoon op school zitten!”, roept een van de leerlingen tijdens de dag. Broekhof: “Het is vaak lastig aftasten wat pubers ergens van vinden, omdat ze meestal niet veel loslaten. Maar tussendoor zag ik de jongens wel selfies maken voor de grote schepen bij Damen Shiprepair met hun duimen omhoog. Ook deden ze keurig wat de leraar van de Maritieme Academie zei, die door zijn grote postuur en gedisciplineerde houding meteen respect afdwong. Dan zie je toch wel dat de leerlingen het indrukwekkend en leuk vinden.”

Uitwisseling tussen scholen

En dit is nog maar een voorproefje, vertelt Yvonne Huizenga, decaan vmbo bij RSG Simon Vestdijk. “Binnen de werkgroep van Sterk Techniekonderwijs, waar we samen met de Maritieme Academie in zitten, is het idee ontstaan om te gaan pionieren op het gebied van keuzevakken. We willen onze leerlingen vanuit RSG Simon Vestdijk een keuzevak aan kunnen bieden dat gegeven wordt op de Maritieme Academie en andersom. Zo kunnen we de leerlingen meer bieden en kennis uitwisselen. Dit is uniek voor de regio Noordwest-Friesland, waar nog veel valt te winnen als het gaat om samenwerking tussen scholen!”