De les heeft twee wedstrijdelementen: het team met de auto die de verste afstand aflegt en het team met de mooist gepimpte auto gaat door naar de finale op 20 maart. Dan strijden de finalisten van de 18 deelnemende basisscholen bij sponsor Hanab Energy Solutions om de felbegeerde bokaal van de Techniekspelen 2025. “Het wedstrijdonderdeel werkt motiverend, leerlingen doen extra hun best,” vertelt Marjola namens Willem de Zwijger. “Het allerleukste is als de auto’s gaan rijden, de leerlingen zijn dan laaiend enthousiast!”
PIE-docent Jasper begeleidt de leerlingen bij de lessen, al gaan zij zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag. “Voor de groepjes leerlingen staat een tasje klaar met de onderdelen voor de muizenvalauto en een uitgebreide handleiding met werktekeningen. Zo komt elke groep tot een goed eindresultaat en succesbeleving.” De leerlingen zetten de auto in elkaar en moeten deze vervolgens laten rijden met de veer van de muizenval, die als aandrijving dient. Muizenvalauto’s worden vaak gebruikt in technieklessen om leerlingen te helpen met het opbouwen van probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk inzicht te ontwikkelen en om samenwerking te oefenen. Daarmee ontdekken zij de veelzijdigheid van techniek.
“Ze vinden het echt heel leuk, soms wat lastig, maar zij hebben allemaal een positieve beleving en dat is belangrijk. De ene leerling pakt het meteen op, terwijl de ander het wat ingewikkelder vindt. Dan staan wij voor hen klaar. Meiden werken heel zorgvuldig, zij zijn er echt goed in en vinden het vooral heel leuk om aan de opdracht te werken. Jammer dat zij nog niet in grotere aantallen voor techniek kiezen, want zij zijn er uitermate geschikt voor,” aldus Jasper.
Groep 8-leerling Mees vertelt dat hij het heel gaaf vindt om met techniek bezig te zijn en samen te werken. “En het gaat supergoed!” zegt hij, als hij toont hoe soepel de wielen draaien. Noémi is bezig met het lijmen van de wielen. “We zaten even te strubbelen, want het wiel zat eerst niet goed. Maar het is wel gelukt,” lacht zij. “En dat is het mooie van techniek,” vult Marjola namens Willem de Zwijger aan. “Want een foutje in de technieklessen kan vaak hersteld worden.”
“Het verzorgen van lessen techniek is niet zo eenvoudig voor een basisschool. Er is materiaal, kennis en tijd voor nodig”, aldus Marjola. “Wij kunnen en doen dit graag en basisscholen staan te popelen om mee te doen aan de lessen.” Bij Prins Floris komt het team van Jack met 12,18 meter als winnaar uit de bus. Later deze week, als alle auto’s versierd zijn, wordt ook daar het winnende team uit gekozen. Zij gaan op 20 maart naar de groot georganiseerde finale. “Vorig jaar was het met ruim 150 aanwezigen een fantastisch evenement en nog heel spannend ook. De verste auto tikte toen de 15 meter aan,” blikt Marjola terug die de komende week nog een aantal technieklessen op de planning heeft staan. “De enthousiaste reacties én het onder de aandacht brengen van de veelzijdigheid van techniek; daar doen we het voor.”