Regio Leiden, Duin- en Bollenstreek

In de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek is er een nijpend tekort aan technische vakmensen in een breed scala. Vier speerpunten van het samenwerkingsverband moeten voor een extra impuls zorgen.

De tekorten bevinden zich in de regio met name in de bouw en maakindustrie. Maar ook in andere sectoren, zoals de agrarische sector, installatiebranche en de zorg, heeft men technisch geschoold personeel nodig.

De huidige leerlingenaantallen in de technische profielen van het vmbo zijn onvoldoende om de vraag in te vullen. Bovendien krimpt het leerlingenaantal in de komende jaren met 14 procent. Hoewel de scholen in de regio volop bezig zijn om hun onderwijs ‘toekomst-proof’ te maken, is er een extra impuls nodig om dit te kunnen realiseren.

Het samenwerkingsverband gaat daarom aan de slag met vier speerpunten. 1: Het onderwijsprogramma wordt vernieuwd voor PIE, BWI en M&T, en techniek wordt geïntegreerd in andere profielen. Ook worden er doorlopende leerlijnen naar het mbo gecreëerd. 2: Er worden innovatieve leeromgevingen (hotspots) gecreëerd die inspiratie en toekomstgericht techniekonderwijs faciliteren. 3: Docenten moeten professionaliseren op het gebied van nieuwe technieken en didactiek. 4: Onder de noemer instroombevordering moet het imago van techniek verbeteren, moeten leerlingen hiermee kennis kunnen maken en is het doel om meer leerlingen laten kiezen voor techniek.

Het vernieuwde onderwijs vindt plaats in hybride leeromgevingen binnen en buiten de school, elk met een eigen focus. Deze zijn deels als projectruimte ingericht en deels als makerslab, waarin leerlingen met de nieuwste technieken kunnen experimenteren. Een brede doelgroep uit de hele regio (po, vo, techniekprofielen, mavo en havo) kan gebruik maken van de faciliteiten. Het bedrijfsleven denkt mee en draagt interessante, innovatieve techniekprojecten aan. Zo leidt de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek samen excellente technische vakmensen op.

Lees meer +Lees minder -
STO18043 / STO19011
Bouw Vernieuwing onderwijsprogramma Innovatieve leeromgevingen Hybride leren Maakindustrie Professionalisering docenten Imago techniek
Array
Contactgegevens
Naam regio
Regio Leiden, Duin- en Bollenstreek
Website regio
Penvoerder
Teylingen College KTS
Naam contactpersoon
Adri Pijnenburg
Functie contactpersoon
Programmamanager STO
Organisatie contactpersoon
Pijnenburg Techniek Scouting
E-mailadres contactpersoon

Betrokken vmbo-scholen

Da Vinci College Lammenschans

Leiden

Wellant vmbo Oegstgeest

Oegstgeest

Bonaventuracollege

Leiden

Teylingen College Leeuwenhorst

Noordwijkerhout

Teylingen College Duinzigt

Oegstgeest

Northgo College

Noordwijk

Wellant vmbo Rijnsburg

Rijnsburg

Vakcollege Rijnmond

Katwijk aan Zee

Limes Praktijkonderwijs

Katwijk aan Zee

Teylingen College KTS

Voorhout

Inspiratie

Artikel

De Technology Hotspot op Teylingen College KTS

13 januari 2020

Hoe krijg je meer leerlingen enthousiast voor techniek? Bijvoorbeeld met een Technology Hotspot, waar ze zien hoe leuk nieuwe technologieën zijn.