Leerlingen Actief College maken Voorleesboom voor basisschool

De leerlingen die het BWI-profiel volgen bij het Actief College in Oud-Beijerland krijgen in het derde leerjaar tweemaal een ‘vrije opdracht’. Daarbij mogen ze helemaal zelf kiezen wat ze gaan maken. Voorwaarde is wel dat ze zichzelf én de docenten uitdagen door iets te doen wat ze nog nooit gedaan hebben.

Myrthe en Bobby, die beiden de kaderberoepsgerichte leerweg volgen, wisten bij hun tweede vrije opdracht even niet wat ze wilden gaan maken. Martijn van Heusden, docent en sectievoorzitter BWI kwam daarop met een suggestie. Hij had van de naastgelegen basisschool De Klinker een Instagramafbeelding gekregen van een Voorleesboom, met de vraag of leerlingen zoiets konden maken. De meiden werden enthousiast en gingen samen aan de slag om er niet één, maar zelfs twee te maken.

Bobby en Myrthe kennen elkaar al sinds de basisschool. Bobby: “Het was heel leuk om samen te werken met Myrthe. Zo konden we elkaar helpen. Myrthe is bijvoorbeeld heel goed in het aftekenen van het ontwerp en het haaks zetten van de plankjes deden we dan weer samen.” Myrthe legt uit wat ze allemaal hebben moeten doen in dit project: “Eerst hebben we het plaatje dat we van de basisschool hadden gekregen uitgeprint. Daarna ben ik in het programma Sketchup het ontwerp gaan tekenen in 3D. We moesten ook een zaagplan maken en op een ‘zaagbriefje’ precies alle maten noteren. Vervolgens hebben we op de tekening vakjes gemaakt om te bepalen waar de planken precies moesten komen. Die vakjes hebben we daarna op de houten plaat overgenomen.”