Mavoleerlingen ontwerpen duurzame fietsenstalling

Mavoleerlingen ontwerpen duurzame fietsenstalling

Op 14 december 2023 wordt op College de Brink in Laren bekendgemaakt wie de challenge Sunny Bike Storage heeft gewonnen. 273 (kader/)mavoleerlingen van zes mavoscholen in het Gooi gaan de uitdaging aan door een duurzame fietsenstalling te ontwerpen.

Opdrachtgever Solar Partners uit Naarden wil een nieuw product ontwikkelen: een fietsenstalling met zonnepanelen. Samen met STO het Gooi ontwikkelde ze de opdracht: Ontwerp een groene, duurzame fietsenstalling op jouw school. De leerlingen kunnen hun ontwerpen t/m 8 december 2023 inzenden. Op de scholen wordt een schoolfinale georganiseerd waarvan de winnaar wordt afgevaardigd naar de finale op 14 december a.s. van 15.00-16.30 uur. Een vakjury beoordeelt de presentaties, maar niemand gaat zonder prijs naar huis. Bovendien wordt er een publieksprijs uitgereikt aan het team dat op 12 december 2023 om 16.00 uur de meeste likes kreeg via de website van de Ontdekhal, waar de ontwerpen worden ingezonden.

Voor de mavoscholen is het gunstig om deel te nemen aan dit project. Vanaf 1 augustus 2024 mogen alle mavoscholen in Nederland een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden. Een belangrijk kenmerk en tevens voorwaarde van het pgp is het uitvoeren van levensechte opdrachten van een opdrachtgever uit de eigen regio. Je kunt de challenge met levensechte opdracht onderbrengen in het pgp. Een tweede voordeel van deelname is dat docenten zien en ervaren hoe het is om een levensechte opdracht in samenwerking met bedrijven of instellingen te ontwerpen en uit te voeren. Zodat zij dat op enig moment op eigen kracht kunnen organiseren.

Challenge Sunny Bike Storage is onderdeel van Sterk Techniekonderwijs het Gooi en mede mogelijk gemaakt door Maak het met Techniek en door cofinanciering van Wij-Techniek. Het doel van de challenge is jongeren kennis te laten maken met de technische beroepen die hierbij komen kijken.