Sterk Nieuw Techniekonderwijs in Gouda

Sterk Nieuw Techniekonderwijs in Gouda

Techniek saai? Alleen voor computerfanaten? Niets voor meiden? Vanaf 17 december bewijzen vier Goudse vmbo-opleidingen (Driestar College, Antonius College, Wellantcollege en De Goudse Waarden) het tegenovergestelde. Ze hebben de handen ineen geslagen en laten gezamenlijk zien welke opties er voor basisschoolkinderen met vmbo-advies zijn. De vier scholen besloten tot deze samenwerking door de start van het project ‘Sterk Techniek Onderwijs’ dat als doel heeft meer leerlingen op te leiden tot kwalitatief hoogwaardige technici op de regionale arbeidsmarkt. Want die technici zijn de komende jaren hard nodig!

Wethouder Thierry van Vugt (Onderwijs) stuurt ook aan op het belang van techniekonderwijs: “Het bedrijfsleven zit te springen om technisch talent en techniek is een sleutel in veel maatschappelijke vraagstukken. We moeten dus meer jongeren interesseren en opleiden in techniek en technologie. Bijvoorbeeld door de plannen om een techniekwerkplaats in de Chocoladefabriek te realiseren. Het is prachtig dat vier Goudse scholen zich in samenwerking inzetten voor vernieuwend technologisch vmbo-onderwijs. Samen sterk!”

Het was reden te meer voor de verschillende scholen om hard aan het werk te gaan om aan deze vraag te voldoen, onder andere door nieuwe innovatieve opleidingen binnen het vmbo. Die vernieuwing willen zij de toekomstige leerlingen en hun ouders/verzorgers, maar ook de media natuurlijk laten zien. Hoe ziet het onderwijs er op deze vier scholen uit, wat is de aanpak per school en waarin onderscheiden ze zich van elkaar?

Op donderdag 17 december is daarom de film “Sterk Nieuw Techniekonderwijs in Gouda” gelanceerd waarin de vier scholen een beeld geven van hun nieuwste technologie-opleidingen of technologische ontwikkelingen binnen hun bestaande profielen. Dit hebben ze allemaal gedaan aan de hand van een presentatie in de vorm van een Pecha Kucha. In 20 slides van 20 seconden stellen ze zichzelf en laten zien wat ze voor ogen hebben.

Op AntoniusmavoXL (Carmel College) worden leerlingen voorbereid op elke toekomstige vraag, vooral op praktisch niveau, die er vanuit de samenleving aan hen wordt gesteld. Zelfstandig werken, creatief zijn en zelf dingen ervaren staan daarom centraal in hun Smart Lab. Samen voer je daar je project uit: een radiografische bestuurbare auto, robots of lego programmeren of werken met de 3D printer, nieuwe technologie leren op jouw manier!

De ontwikkelingen op het gebied van technologie dienen zich sneller dan ooit tevoren aan. Reden genoeg om bij De Gouwe, het vmbo van CSG De Goudse Waarden, een splinternieuwe opleiding te starten: Future. Een opleiding waarbij je geen voorbereidend basisjaar hoeft te doorlopen maar waarbij je meteen in de eerste klas aan de slag gaat. Je kijkt naar de toekomst en je leert denken zoals we in de toekomst zullen denken. Je gaat vooral veel zelf doen en maken, want pas dan leer je echt wat drones, robots en andere technologische innovaties kunnen betekenen voor jou en voor de wereld om je heen.

Het Driestar College neemt je mee langs de techniekafdelingen van hun school. Vanaf klas 1 ben je al bezig om hiermee kennis te maken. Iedere dag ben jij samen met de enthousiaste docenten bezig in een prachtige leeromgeving. Je bent vooral praktisch bezig. Je maakt kennis met moderne machines en apparaten. Iets wat je nodig hebt voor je vervolgopleiding en werk. Handen uit de mouwen! Gewoon doen!

Het Wellantcollege is de vmbo-school waarbij de nadruk ligt op een groene en praktijkgerichte leeromgeving, met een duidelijke nadruk op duurzaamheid. Ook in de groene wereld wordt de invloed van de techniek steeds groter. Op het Wellant vmbo Gouda hebben ze dan ook een stateof-the-art ingerichte technieksectie. Naast de traditionele technieken hebben zij aandacht voor de moderne technieken. Daarbij kun je denken aan 3D-printers, Drones, Robotica, VR en zelfs een heuse Farmbot.