Regio Gorinchem en Altena

In de agenda

Meer evenementen

Bijeenkomst Sterk Techniek Onderwijs – Gorinchem | Altena

De inschrijving voor de bijeenkomst op woensdag 22 september is geopend.

22 september 2021

Bekijk het laatste nieuws

Meer nieuws

Het realiseren van een Hotspot is bijna zover!

De Hotspot is een samenwerking van bedrijfsleven met het onderwijs.

22 april 2021

Succesfactoren voor samenwerking met het PO

Vertegenwoordigers uit de regio’s Gorinchem en Apeldoorn vertelden hoe zij leerlingen van het PO proberen te interesseren voor techniek.

19 maart 2021

Een terugblik op een jaar STO: Lenie van Lieverloo, landelijk ondersteuner

STO is een jaar onderweg. Een jaar waarin corona plannen soms omgooide of uitstelde, maar er gelukkig ook dingen wel lukte.

04 maart 2021

Regio Gorinchem en Altena

In de regio Gorinchem en Altena is een nijpend tekort aan technische vakmensen op mbo-niveau in verschillende vakgebieden. De tekorten in de techniek bevinden zich met name in bouw(gerelateerd), maritieme (maak)industrie en logistieke beroepen en de (toegepaste) ICT.  Meer informatie over Regio Gorinchem en Altena vindt u op de pagina ‘Over de regio’.

Deelnemende bedrijven

Genomineerd voor In de Spotlight

Samen werken wij aan de transitie naar een duurzame samenwerking voor techniek in de regio. Maar hoe ziet die samenwerking er uit, en wie zijn nou eigenlijk de dragende krachten achter STO? De Spotlight licht de meest aansprekende, innovatieve, of verrassende regionale initiatieven uit en laat zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Het initiatief Techniek en technologielessen voor basisschoolleerlingen van de regio Gorinchem-Altena is ook genomineerd.

Inzending regio Gorinchem-Altena

 • Techniek en technologielessen voor basisschoolleerlingen - Regio Gorinchem-Altena

  Deze programmalijn laat kinderen uit de hele regio structureel en actief kennismaken met technologie. Kinderen beleven techniek door te doen, waardoor hun interesse en enthousiasme geprikkeld wordt. Dat gebeurt door een betrokken en gedreven team, samengesteld uit docenten van alle vmbo-scholen, in samenwerking met de docenten van de basisscholen. Er is een website (http://basisvoortechniek.com) mét info en reserveringssysteem, waar veel op wordt ingeschreven! Laat die leerlingen maar komen in het Techniekonderwijs!

  De technieklessen worden erg goed gewaardeerd: “Alle leerlingen hebben gesoldeerd, geschroefd, gewerkt. Megagaaf! Leerlingen waren zo enthousiast thuisgekomen dat een ouderpaar hun dochter zelfs op een technische school heeft ingeschreven. Top!”

  Dit was niet gelukt zonder…

  Aart Verburg, programmalijnleider van techniekpromotie in het basisonderwijs.

  “Mijn ambitie is om minstens 75 procent van alle basisschool leerlingen in aanraking te laten komen met techniek. Dit doen we door gastlessen te geven in het basisonderwijs. Zo laten we de leerlingen kennis maken met techniek, maar we proberen ook de leerkrachten in dit proces te betrekken. Dit doen we door middel van het concept van methodisch ontwerpen, waarbij we techniekprojecten vakoverstijgend kunnen aanbieden zodat dit beter inpasbaar is in de onderwijspraktijk en techniek beter geïmplementeerd kan worden in het curriculum.”

  Bekijk video op YouTube


  Meer lezen

Digitale nieuwsbrief

Regio Gorinchem en Altena heeft een eigen nieuwsbrief.