Were Di organiseert beroepenwedstrijd en sleept prijs in de wacht

Were Di organiseert beroepenwedstrijd en sleept prijs in de wacht

Were Di was dit jaar gastheer van de beroepenwedstrijd van het platform Vrienden Elektro- en Installatietechniek Oost Brabant (VEIOB) 4e jaars vmbo-leerlingen van twaalf verschillende scholen voerden opdrachten uit in de categorieën elektro-, installatie- of metaaltechniek onder toeziend oog van een vakjury en Mastermilo. De bekende vlogger vermaakte ook de andere leerlingen van Were Di met enkele demonstraties en maakte kennis met docenten. De deelnemende scholen organiseren om beurten de wedstrijd.

De leerlingen metaaltechniek maakten een zonnewijzer. Ruben Lammers (Were Di). “Ik ben draad aan het tappen en ga dadelijk wat dingen in elkaar lassen. Volgens mij komt Mastermilo ook bij ons kijken, maar ik heb hem nog niet gezien.”

Werkvolgorde en netjes werken

De leerlingen installatietechniek en elektrotechniek werken gezamenlijk aan een opdracht en worden daarbij naast hun vakkennis ook beoordeeld op de samenwerking. “Ik moet vloerverwarming leggen en een verdeler en een douche aansluiten. Volgens mij krijg je extra punten als je dat in een werkvolgorde doet waarbij je eerst je voorbereidingen doet en ook netjes opruimt. Je mag wel kleine vragen stellen aan de jury, maar als je echt hulp nodig hebt, kost het je wel een strafpunt”, vertelt Joep Hoogmoet (Were Di).

Doen de jongens mee om te winnen?  Joep: “Dat we zijn uitgekozen is al leuk. Ik vind het fijn om aan de wedstrijd mee te doen. Dit is ook het vak wat ik later wil gaan doen.” Ruben: “Het is ook gewoon leuk, maar ik doe ook wel mee om te winnen.”

Samenwerking

Simon van Doornen van het Fioretti College in Veghel doet mee op het onderdeel elektrotechniek. “We hadden niet alle gereedschap bij, maar gelukkig kon ik dat van anderen lenen. Het gaat tot nu toe best goed en dat je moet samenwerken van iemand van een andere school vind ik wel mooi.” Schoolgenoot Daan Smulders doet mee op installatietechniek. “Ik denk serieus dat we wel kans maken om te winnen, als ik ons vergelijk met anderen. Het zou ook wat wezen als je niet zelfverzekerd was hé.”

Meedoen belangrijker dan winnen

Were Di-docent Joep Schoenmakers is verantwoordelijk voor de organisatie. “Wij als docenten helpen alle deelnemende leerlingen ook vooruit op deze dag. Het gaat er vooral om dat ze een leuke dag hebben. Meedoen is belangrijker dan winnen. De nummers 1 en 2 worden bekendgemaakt, maar verder komt er geen ranglijst. Het gaat om het stimuleren van het enthousiasme van de leerlingen en om de rest van de school te laten zien hoe leuk techniek is.”

Heelhuids thuiskomen

Jurylid Jeffrie de Laurie vertelt: “Wij letten vooral op veiligheid, persoonlijke veiligheid en de veiligheid van mensen om hen heen. We willen dat ze straks als ze gaan werken weer heelhuids thuiskomen. Kijk, nu zijn ze weg en ligt daar iets waar mensen over kunnen struikelen. Als ze dadelijk terugkomen, vragen we ze eerst wat ze er zelf van vinden. Een van de belangrijke aandachtspunten bij veiligheid is aarde. Als het niet goed geaard is, kun je niet winnen. We zien erop toe dat aan de veiligheid volgens de NEN-10-10 normering wordt voldaan.”

Boterham verdienen

Overigens is de jury ook niet alleen maar streng en houden de beoordelaars er rekening mee dat de jongeren nog bezig zijn met hun opleiding. “Hier heeft iemand eerst de douche gemonteerd terwijl eerst de leidingen gemonteerd hadden moeten worden, maar het laatste wat we willen is die jongen nu een hoop stress bezorgen. We willen dat hij het vak leuk blijft vinden, waar hij straks altijd een boterham mee kan verdienen voor zijn gezin”, zegt een collega-jurylid.

De begeleidende docenten gingen tijdens de wedstrijd in gesprek met Mastermilo en brachten een bezoek aan metaalbedrijf MCB.

Installatie

1e Thijs Hakkesleegt Gilde Vakcollege Gorinchem

2e Jesse Vermeulen Kempenhorst College Oirschot

Elektro

1e Thijne van der Donk Hooghuis Zuidwest Oss

2e Rens Cuppen het Udens College

Metaal

1e Ruben Lammers Were Di

2e Teun Katsman Baanderheren College Boxtel

Bekijk de vlog van Master Milo