Peray Acik is geschiedenisdocent op het Sondervick College en mentor van een mavo 3-klas. “De leerlingen moeten in het derde jaar van de mavo een vakkenpakket uitkiezen. Ik merk dat heel veel leerlingen niet weten wat ze willen. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al uitzoeken wat ze leuk vinden of juist niet. Daar helpt een techniekweek voor basisschoolkinderen bij. Techniek wordt bovendien nog te vaak gezien als een mannending. Meiden zijn toch vaak geneigd om te kiezen voor beauty, ook omdat ze niet veel van techniek zien. Als ze er meer van meer krijgen, krijgen ze er misschien een heel ander beeld van.”
Ilse van de Ven is docent beeldende vorming op Were Di. “Ik werd drie jaar geleden ingedeeld bij STO, ik denk dat ze dachten die heeft wel iets met ruimtelijk denken en dat past wel bij STO. Ik vond het inderdaad vanaf het begin leuk om daarover mee te denken. Uiteindelijk kwam ik terecht in de groep die de Techniekweek organiseert. Na een jaar pilot, deden er vorig jaar in Valkenswaard al vier basisscholen mee.” Dit jaar doen er in Valkenwaard vijf scholen mee. In Veldhoven wordt dit jaar voor de tweede keer de techniekweek georganiseerd. We starten met één basisschool. Peray: “Het zou fijn zijn als we in de toekomst meer scholen enthousiast kunnen maken.”
Vorig jaar ging het in Veldhoven niet door, omdat ze het organisatorisch niet geregeld kregen. Peray: “Daarom zijn we dit jaar eerder begonnen met het zoeken van bedrijven en nu hebben we een hele lijst van bedrijven die mee willen doen. Op vier dagen bezoeken we bedrijven en op één dag zijn er gastlessen en werken de leerlingen aan een project van Brainport; een PSV-challenge. De leerlingen mogen dan een probleem oplossen dat voorkomt bij het Philipsstadion. De groepjes hebben meerdere uitdagingen waar ze uit kunnen kiezen. Met het oplossen van de uitdagingen kunnen ze PSV in de toekomst iets beter maken op het gebied van energie, veiligheid, mobiliteit of voeding
Op Were Di hebben ze een iets andere aanpak. Ilse: “We dompelen ze een volle week onder in de techniek. Ze krijgen opdrachten, gastlessen en bezoeken verschillende bedrijven in die week. Hiervoor gebruiken we de techniekkisten van het Kempisch Ondernemers Platform (KOP). Ook werken we een middag met micro:bit. Daarmee maken ze kleine programmeerpoppetjes die ze kunnen laten bewegen. We werken ook samen met Dukino Events. Die organiseert op de scholen een circuit waar ze allemaal verschillende dingen op technisch gebied mogen doen, een serie verbindingen maken zodat er een lampje gaat branden, een knikkerbaan opzetten, een autootje bouwen, of iets met tandwielen doen.”
Ilse: “Gedurende de week maken de kinderen ook een vlog waarin ze vertellen over de technieken die ze hebben gezien en ook vragen stellen bij de bedrijven waar ze op bezoek gaan. Aan het einde van de week presenteren ze hun vlog voor een jury en kunnen ze een prijs winnen. Elke klas krijgt aan het eind van de week ook nog een Lego Technic pakket.” Peray: “Dat vloggen is een heel leuk idee, dat zou ook iets voor ons zijn als Were Di toestemming geeft.” Ilse: “Natuurlijk mag dat, het gaat toch om dat we samen de goede punten eruit halen!”