Fietsbattle voor techniekpromotie

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Veldhovense basisschool Dick Bruna en de Valkenswaardse basisschool De Dorenhagen boffen. Zij mogen als allereersten meedoen aan een pilot; een fietsbattle van Sterk Techniekonderwijs Zuidoost-Brabant.

Op de fiets gaan de deelnemers op bezoek bij verschillende technische bedrijven waar ze opdrachten krijgen. Het team met de meeste punten wint ook nog eens een leuke prijs. De activiteit is bedoeld om de instroom vanuit de basisschool in het techniekonderwijs te bevorderen. De fietsbattle duurt een week en elke dag gaan er andere groepjes langs bij bedrijven zoals schildersbedrijf van de Looy, Van Santvoort Bouw, ASML, VDL en Vencomatic.

Techniek naar ze toe brengen

Tessa van de Wal is wiskundedocent bij scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard: “Ik ben super enthousiast over techniek en vanuit dat enthousiasme gevraagd voor de werkgroep. Al ben ik zelf niet technisch, ik vind het  heel leuk om in een technisch bedrijf mee te kijken.” Chris Pijnenburg is hr-manager bij het Veldhovense bedrijf Van Santvoort Bouw. Het bedrijf houdt zich bezig met ontwikkeling, bouw en onderhoud en leidt veel jongeren op. Chris doet in zijn werk al veel met scholen. “We hebben al verschillende keren een open bedrijvendag gehad, gastlessen gegeven en ook tweedejaars van het Sondervick op bezoek gehad. Naast een rondleiding en een presentatie ‘je gaat het maken in de bouw’ lieten we ze zelf een vr-bril in elkaar zetten waarmee ze een filmpje keken. Ook stond er een vrachtwagen met allerlei techniek erin en waar ze bijvoorbeeld konden zien hoe Lowlands werd opgebouwd. We denken eraan om zoiets nu ook te doen. Je moet techniek naar hen toebrengen.”

Dit is gaaf

Chris: “De opdrachten die de kinderen tijdens de fietsbattle bij de bedrijven krijgen, werken ze op school uit en aan het einde van de week komen de bedrijven op school de winnaars bekendmaken. We hebben er bewust voor gekozen om dit alleen met begeleiders van school te doen, zonder ouders. Het doel is dat de kinderen zelf thuiskomen met: dat was gaaf wat ik vandaag gedaan heb.” Tessa: “De opdrachten worden op dit moment door de werkgroep concreet gemaakt, maar de leerlingen krijgen in ieder geval bij elk bedrijf verschillende technische onderdelen mee waar ze een groot geheel van moeten maken.”

Olievlek

Tessa: ”Na deze pilot, als de kinderziektes er uit zijn, rollen we het in vier jaar uit over alle scholen in onze regio. Scholen mogen zelf bepalen of ze met groep 7 of 8 meedoen. Het doel was oorspronkelijk nog dit jaar te starten, maar het is nu de vraag of dat nog kan, omdat scholen op dit moment veel aandacht hebben voor het weer opstarten van het reguliere onderwijs.” Chris: Wat ons betreft zou het nog dit jaar kunnen, maar als dat voor scholen lastig is, zetten we in op eind september, begin oktober. De bedoeling is dat het zich als een olievlek gaat verspreiden. We willen laten zien dat techniek heel breed is en dat je daar heel erg goed je ei in kwijt kunt. En hoe mooi het is dat je als team samen, in ons geval, gave woningen kunt bouwen.”

Meer dan ‘vieze handjes’

Chris en Tessa willen de kinderen laten zien dat techniek niet alleen een kwestie is van ‘vieze handjes’, maar ook creativiteit en zo meer kinderen interesseren voor techniek. Chris: “Bij ons vindt een groot deel van de techniek juist op kantoor plaats”. Tessa: “We willen op de kaart zetten hoe leuk techniek is en wat er allemaal kan. Ik denk dat het belangrijk is dat enthousiasme over te brengen, ook op meiden.”

Interesse om ook scholieren tijdens de fietsbattle te ontvangen bij jouw bedrijf? Neem dan contact op met Chris Pijnenburg (chris@van-santvoort.com) of Tessa van de Wal (wal@sgweredi.nl).