Praktisch en toekomstgericht Experileer officieel gelanceerd

Praktisch en toekomstgericht Experileer officieel gelanceerd

Afgelopen 3 en 4 november 2022 was de officiële lancering van Experileer in het gebouw van vmbo Maastricht aan de Bemelerweg. Experileer is een plek van ontwerpen, ondernemen, onderzoeken & ontdekken door de vakmensen van de toekomst. In een inspirerend lokaal, gelegen tussen de vmbo-praktijklokalen, maken leerlingen uit groep 7 kennis met moderne technieken en technologieën die straks onmisbaar zijn. Zeker op het gebied van energie(transitie) en duurzaamheid wordt er op verschillende vlakken de koppeling gemaakt.

Onder het toeziend oog van de vele genodigden voerde vmbo-directeur Petra Stuit, Inge Ambaum van Stichting kom Leren en Jean-Pierre Giesen van MosaLira de experimentele openingshandeling uit. Giesen: “Met Experileer maken we een mooie koppeling tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.”

Unieke samenwerking

Experileer is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen Stichting LVO, Stichting kom Leren en Stichting MosaLira. Dit po-vo-project wordt ondersteund door STEAM Limburg en Sterk Techniekonderwijs (STO). “Als STO stellen we ons ten doel een breed aanbod van goede technische opleidingen in Zuid-Limburg in stand te houden”’ stelt Henk Winkelman, programmamanager STO Zuid-Limburg. “Belangrijk is daarbij nieuwe instroom van leerlingen en het verhogen van de onderwijskwaliteit en doorstroommogelijkheden. Ook hebben we veel aandacht voor een goede afstemming op de vraag van het bedrijfsleven naar goede vakmensen. Experileer draagt hier op alle fronten aan bij.” Lokale bedrijven leverden een (financiële) bijdrage aan de inrichting van Experileer. “De jeugd heeft de toekomst en wij hebben ze hard nodig. Het is daarom belangrijk om nu mee te denken en mee te doen,” aldus Laurent Habets, directeur van Habenu van de Kreeke.