Rubber is overal!

Een speerpunt uit ons plan Sterk Techniek Onderwijs is de samenwerking met het bedrijfsleven en wat is het dan fijn om te merken dat bedrijven in de regio Westerkwartier-Noordenveld hiervoor openstaan en het onderwijs een warm hart toedragen.

Eén van die bedrijven is Hofland Rubber B.V., dat zich op een steenworp afstand van de Nijeborg in Leek bevindt. General Manager René Hoekzema nodigde ons uit om eens langs te komen voor een kennismaking en een rondleiding op het bedrijf.

En zo staan onze docenten nu eens niet zelf voor de groep, maar worden ze door een super enthousiaste en bevlogen René meegenomen in de wereld van rubber.

Hij begint zijn verhaal met: “Je zult het waarschijnlijk niet denken, maar rubber is écht overal. Kijk maar eens om je heen. Thuis in je kraan, je zonnepanelen, je auto, de fitnessapparaten op de sportschool, maar ook in de medische sector, de luchtvaart, transport- en voedselindustrie….. Om het maar met een quote van Johan Cruijff te zeggen: Je gaat het pas zien als je het doorhebt…”

En dat gebeurt tijdens dit geweldig interessante bedrijfsbezoek. We krijgen een inkijkje in de productie van rubber en de verschillende soorten variërend van natuurrubber uit de rubberboom, tot het maken van synthetisch rubber. De problemen die zijn ontstaan door een bomenziekte, met als gevolg dat de productie van natuurrubber in Zuid-Amerika sterk is verminderd. En ook de nieuwste ontwikkelingen, waarbij er uit de wortels van paardenbloemen een natuurrubber wordt gemaakt en hoewel dit nog in de kinderschoenen staat, biedt het zeker mogelijkheden.

Vervolgens mogen we met eigen ogen aanschouwen wat er allemaal in het bedrijf gebeurt. Hofland Rubber richt zich op het maken van specialistische toepassingen en producten van rubber, die in relatief kleine series worden geproduceerd. Een greep uit de bijzondere opdrachten: een rubberen helidek voor een luxueus jacht, rubberen blokken waarmee vliegtuigen worden “vastgezet” op de luchthaven, rubberen ringen ter bescherming van vliegtuigmotoren, rubberen afdichting voor de wereldberoemde attractie “De Vliegende Hollander” in de Efteling, een rubberen toepassing voor de watershows in de programma’s van André Rieu en DJ Tiësto… Stuk voor stuk opdrachten om trots op te zijn!

Het bedrijf bestaat al sinds 1946 en is in 2005 overgenomen door René. Hij heeft het samen met zijn team verder uitgebouwd tot een modern en eigentijds bedrijf. Inmiddels is het alweer 3 jaar onderdeel van een groep met meerdere rubberbedrijven en zo ontwikkelt het bedrijf zich steeds verder. Zoals hij het zelf zegt: “Het is best vreemd. Overal is rubber maar wat wij hier doen, wordt in het onderwijs nergens geleerd”.

Gelukkig hebben onze docenten hier vandaag veel kunnen leren en bovenal inspiratie opgedaan! Bij het weggaan drukt René ons nog op het hart dat ook onze leerlingen van harte welkom zijn!

Hofland Rubber, super bedankt en graag tot ziens!