Goede voorbereiding is het halve werk!

Onderweg naar Rijkens Staal- en Systeembouw zie ik ze al fietsen. De leerlingen van klas 3 VMBO die het profiel Produceren Installeren en Energie volgen. Vandaag gaan ze op leerbezoek bij Rijkens Staal- en Systeembouw aan de Zernikelaan net buiten Leek.

Rijkens bouwt grote loodsen en bedrijfspanden op basis van staalconstructies. Dit doen ze al sinds 1957 en heel veel panden in Leek en omgeving zijn door hen gebouwd. Tegenwoordig spreidt hun werkterrein zich uit over de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Ons bezoek is tot in de puntjes voorbereid. Voor de leerlingen is er een lekker drankje en er liggen grote tekeningen op tafel. André Holwerda (werkvoorbereider/tekenaar) en Johan Nijholt (uitvoerder) nemen de leerlingen mee in het proces van de staal- en systeembouw.

Het begint allemaal met een opdrachtgever die zijn wens voor de bouw van een bedrijfspand of loods voorlegt. Op basis van hun jarenlange ervaring adviseert Rijkens de klant en zorgen zij ervoor dat de wensen omgezet worden naar een bouwtekening. Ze voeren constructieberekeningen uit zodat er een veilig bouwwerk wordt gecreëerd en natuurlijk heb je voordat je met de bouw kunt starten ook nog een bouwvergunning nodig.

Het staal dat Rijkens gebruikt voor de bouw heeft verschillende vormen en diktes. Maar ook de afwerking kan op verschillende manieren. Wanneer André de leerlingen vraagt welke afwerking de voorkeur heeft, roept Jory: “Thermisch verzinken”. De mannen van Rijkens zijn zichtbaar onder de indruk en geven aan dat dat inderdaad een hele sterke en duurzame oplossing is. Als je de stalen balken namelijk in de menie zet of een poedercoat geeft, dan loop je de kans dat dit bij beschadiging gaat roesten.

En dan mogen de leerlingen zelf aan de slag. Na een korte rondleiding in de hal met machines en bouwmaterialen voeren ze een lasopdracht uit. Onder de deskundige begeleiding van Richard en Mervin lassen ze een stalen pennenbakje in elkaar en worden de lasnaden vakkundig glad gemaakt met een haakse slijper.

In anderhalf uur tijd hebben onze leerlingen een prachtig beeld gekregen van wat er allemaal bij de staalbouw komt kijken, welke materialen worden gebruikt en hoe dit in de praktijk uitgevoerd wordt. Bovendien zijn ze van harte welkom om stage te lopen bij Rijkens.

Alweer een prachtig voorbeeld van hoe onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten en versterken! Rijkens bedankt voor jullie gastvrijheid en inzet!