Even vragen of we nog een motor mogen…..

Integraal Kindcentrum (IKC) de Steltloper uit de Wilp met groep 8 is op bezoek geweest in de Technohub in Leek. Wat bij binnenkomst meteen opvalt is de fijne rustige sfeer die er in het lokaal heerst. En dat terwijl er toch zo’n 22 leerlingen aanwezig zijn.

In de ene hoek wordt geconcentreerd gevlogen met drones, in de andere hoek zijn leerlingen in tweetallen bezig met technisch lego en aan de ronde tafel wordt er geprogrammeerd. Alles in opperste concentratie en met een leergierige houding. Wat ook opvalt is het fijne samenwerken. Wat de één niet ziet, ziet de ander en ze helpen elkaar graag. Bovendien komen er allerlei ideeën boven drijven tijdens het bouwen met technisch lego, wat resulteert in: “Even vragen of we nog een motor uit die andere leskist mogen, want dan gaat hij nog sneller…”

Leerkracht Renske Riedhorst, geniet zichtbaar van haar groep 8 leerlingen. Ze geeft aan dat ze deze gastlessen een geweldig initiatief vindt. Eerder waren docenten van rsg de Borgen al op bezoek bij haar op de Steltloper waar ze een gastles verzorgden. Dat bleek een groot succes! Vandaar dat een bezoek aan de Technohub in Leek dan ook snel geboekt werd. Renske geeft aan dat deze gastlessen voor haar een mooie inspiratie zijn om moderne techniek in het basisonderwijs een goede plek te geven. En als je ziet hoe leerlingen hiervan genieten en spelenderwijs van alles leren over techniek dan is dit pure winst!

Tijd om ook eens de ouders te bevragen. Femke van der Kaap en Eppie Spoelman zijn vandaag mee als begeleiders. Zij dragen techniekonderwijs een warm hart toe. Beide geven aan dat ze het heel belangrijk vinden dat leerlingen zien en ervaren hoe breed de technieksector eigenlijk is. Ze blikken kort terug op hun eigen ervaringen met techniek en constateren dat er toch wel een enorme verschuiving heeft plaatsgevonden. Eppie: “Techniek is veel geavanceerder geworden. Vroeger leerde je het bijvoorbeeld door te sleutelen aan je brommer. Tegenwoordig zijn jonge kinderen veel meer digitaal bezig.”

Zijn jonge kinderen dan nog wel betrokken bij techniek? Moeder Femke kan dit zeker beamen en onderschrijft het met een kleine anekdote: “Toen ik onlangs met mijn zoon een rommelmarkt bezocht, wilde hij een tweedehands bestuurbare auto kopen. Ik zei tegen hem: “Ja maar wat nou als hij kapot is….?” “Maar mam, dat geeft toch niks, want ik wil hem gewoon uit elkaar halen om te zien hoe het werkt!””

Ook nieuwsgierig geworden naar onze initiatieven: